Quantcast

Папата: Европеецът е сведен до продукт, който може да бъде изхвърлен

ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2014 в 17:23 4313 5

Папа Франциск с председателя на ЕП Мартин Шулц (вдясно от папата).

Снимка AFP.

Папа Франциск с председателя на ЕП Мартин Шулц (вдясно от папата).

Политиката се занимава все повече с икономически и технически проблеми, а не с терзанията на човека, който е "сведен до продукт, до болтче в механизма, което може да бъде изхвърлено, когато вече не е нужно", заяви днес папа Франциск, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Думите му бяха изречени в Европейския парламент в Страсбург, където той се обърна лично към присъстващите депутати, като поиска от тях да подържат жива демокрацията и да поставят човека и неговото достойнство в центъра на политиките си.

Той призова Европа да се върне към идеалите и идентичността си, като описа континента като "стар и измъчен", борещ се с високата безработица и вълните мигранти от Африка и Близкия изток.

"Вярата в човека и в неговото достойнство беше в центъра на амбициозния политически проект, наречен Европейски съюз, но какво достойнство може да има човек, останал без храна и без работа. Една от болестите на Европа днес е самотата – тя е в очите на възрастните, изоставени на съдбата си, на младите, които нямат отправна точка, и в замъглените погледи на имигрантите", подчерта Негово светейшество.

Според него недоверието на гражданите към европейските институции е нараснало, защото ги смятат за далечни.

"Великите идеи, които някога вдъхновяваха Европа, изглежда, че са загубили силата си, за да бъдат заменени от бюрократичната бумащина на своите институции", каза той.

Папата изрази мнение, че Средиземно море не бива да се превръща в гробище и че емигрантите трябва да бъдат посрещани с гостоприемство, но в същото време Старият континент не трябва да губи своята културна идентичност.

Отговорността към земята и природата беше друг акцент в словото на папа Франциск, който подчерта, че не може едни хора да гладуват, докато други изхвърлят храна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2014 в 20:04

Ще ми е интересно някой да потърси коментар от нашите заклети евроантлантици:Кунева, Паси, Райков, Боко и др. все богоугодни люде.

25.11 2014 в 18:54

ВСЯКО ПРОПОВЯДАНЕ НА РАВЕНСВО Е ВЪРХОВНА ДЕМАГОГИЯ. ПО КОЙ ПОКАЗАТЕЛ СМЕ РАВНИ В СОЦИАЛНАТА НИ, ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКА ИЛИ ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ? При един от вариантите да се намали безработицата,чрез въвеждане на 4 дневна и същевременно 5 часова работна седмица,се оказва,че няма да достигат 30% квалифицирани кадри.Никой не може да предложи формула,която да не нарушава човешки права и свобода и да осъществи дори частична регулация на раждаемостта .Има и други неоспорими неща: няма как да се изяжда повече от произведеното ;и никой НЕ БИВА И НЕ МОЖЕ да се намеси в естествения стремеж към прогрес.Равенство трябва да има само пред закона.За останалото всеки да си носи кръста.Солидарност и сега има в границите на приемливата за ТЕЗИ,КОИТО СЪЗДАВАТ БЛАГАТА логика .

25.11 2014 в 18:34

Никоя нация, която е пускала безразборно чуждоземци, не е прокопсала. Интересно ми е още колко десетилетия са нужни, за да се разбере, че мангалите и тия с черните чаршафи на главата нямат намерение да се цивилизоват.

25.11 2014 в 17:57

Хубави думи, но едва ли тези които трябва ще им обърнат внимание.
А относно това че "..емигрантите трябва да бъдат посрещани с гостоприемство, но в същото време Стария континент не трябва да губи своята културна идентичност." Това са две самоизключващи се неща.

25.11 2014 в 17:38

Евала му за думите, но за съжаление няма политика в света, в центъра на която е човека и едва ли някога в близкото бъдеще ще има.