Папата: Европеецът е сведен до продукт, който може да бъде изхвърлен

ОFFNews 25 ноември 2014 в 17:23 5420 5

Папа Франциск с председателя на ЕП Мартин Шулц (вдясно от папата).

Снимка AFP.

Папа Франциск с председателя на ЕП Мартин Шулц (вдясно от папата).

Политиката се занимава все повече с икономически и технически проблеми, а не с терзанията на човека, който е "сведен до продукт, до болтче в механизма, което може да бъде изхвърлено, когато вече не е нужно", заяви днес папа Франциск, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Думите му бяха изречени в Европейския парламент в Страсбург, където той се обърна лично към присъстващите депутати, като поиска от тях да подържат жива демокрацията и да поставят човека и неговото достойнство в центъра на политиките си.

Той призова Европа да се върне към идеалите и идентичността си, като описа континента като "стар и измъчен", борещ се с високата безработица и вълните мигранти от Африка и Близкия изток.

"Вярата в човека и в неговото достойнство беше в центъра на амбициозния политически проект, наречен Европейски съюз, но какво достойнство може да има човек, останал без храна и без работа. Една от болестите на Европа днес е самотата – тя е в очите на възрастните, изоставени на съдбата си, на младите, които нямат отправна точка, и в замъглените погледи на имигрантите", подчерта Негово светейшество.

Според него недоверието на гражданите към европейските институции е нараснало, защото ги смятат за далечни.

"Великите идеи, които някога вдъхновяваха Европа, изглежда, че са загубили силата си, за да бъдат заменени от бюрократичната бумащина на своите институции", каза той.

Папата изрази мнение, че Средиземно море не бива да се превръща в гробище и че емигрантите трябва да бъдат посрещани с гостоприемство, но в същото време Старият континент не трябва да губи своята културна идентичност.

Отговорността към земята и природата беше друг акцент в словото на папа Франциск, който подчерта, че не може едни хора да гладуват, докато други изхвърлят храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови