Джихадистите от "Ислямска държава" искали да убият папа Франциск

ОFFNews 17 септември 2014 в 16:30 3635 0

Папа Франциск.

Снимка Wikimedia.

Папа Франциск.

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) възнамерява да убие папа Франциск, съобщава "Индипендънт".

Предупреждението към папата е отправено от посланика на Ирак във Ватикана Хабииб Ал Садр.

Ал Садр, който е посланик във Ватикана от 2010 г., съобщил, че една от целите на ИД е да убие папата и посочил, че джихадистите не правят празни заплахи.

Посланикът уточни, че няма твърди доказателства или сведения за предстоящо покушение, но каза, че "геноцидът" на язидските християни в Ирак и унищожаването на светите ислямски места са индикация за намеренията на джихадистите.

"Обявеното от самопровъзгласилата се "Ислямска държава" е ясно - те искат да убият папата", казва посланикът пред италианските медии, като добавя, че заплахата за главата на римокатолическата църква е напълно реална.

Опасността за папа Франциск беше широко обсъдена по-рано тази година, когато той се обяви за спиране на ИД и посегателствата над 40 000 християни в Северен Ирак. През август мерките за сигурност в Рим се затегнаха, след като Израел предупреди, че неодобрението на папата спрямо ИД е накарало ислямистите да го вземат на мушка.

Папа Франциск се готви да посети тази неделя населената предимно с мюсюлмани Албания, а след това да пътува и до Турция през ноември. Той изрази желание да иде и в Тунис, след като се срещна с президента на страната на 11 септември.

Въпреки заплахите, папата ще посети мюсюлманските страни без бронирания папамобил или други специални мерки за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови