Папа Франциск пристигна в Монголия

OFFNews 01 септември 2023 в 08:13 660 1

Папа Франциск

Снимка БТА/АП архив

Папа Франциск пристигна в Монголия

Папа Франциск пристигна днес в Монголия. Главата на Римокатолическата църква премина с инвалидна количка покрай шпалир монголски почетни гвардейци в традиционни синьо-червено-жълти униформи, съобщиха АФП и БТА. 

Това е първата папска визита в тази голяма изолирана държава в Източна Азия, заобиколена от две суперсили като Китай и Русия.

Папа Франциск пристигна в монголската столица след нощен полет през китайското въздушно пространство, което му даде рядката възможност да изпрати поздравителна телеграма на президента Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес. Протоколът на Ватикана изисква папата да изпраща такива поздравления винаги, когато прелита над чужда държава. 

В Монголия са предвидени официални срещи с монголския президент и министър-председател и реч пред монголски правителствени, културни и бизнес лидери, последвани от първата среща на Франциск с епископите, свещениците и монахините, които са гръбнакът на малката католическа общност от 1450 души, съществуваща едва от едно поколение.

Макар че християнството присъства в региона от стотици години, Католическата църква в Монголия е разрешена едва от 1992 г., след като в страната е премахнато комунистическото правителство и в конституцията е записана свободата на вероизповеданията. Оттогава Светият престол и Монголия поддържат дипломатически отношения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

01.09 2023 в 11:57

Какво да направим, че този дърт масон да си остане в Монголия и да се отдаде на отглеждане на елени? Театърът с инвалидната количка е за да спят спокойно враговете и "приятелите" на господин Бергольо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!