Папа Франциск на среща с президента на Аржентина

Борислава Бибиновска 18 март 2013 в 13:18 1983 2

Папа Франциск. Снимка: БГНЕС
Папа Франциск. Снимка: БГНЕС

Първият държавен глава, с когото ще се срещне с избрания на 13 март папа Франциск, ще е на родната му Аржентина. Срещата между папа Франциск и Кристина Фернандес де Кирхнер е днес в резиденцията Санта Мария във Ватикана.

Като кардинал папа Франциск влезе в конфликт с правителството на Аржентина заради противопоставянето му на гей браковете и абортите. "Враждата" се задълбочи по времето на т. нар. "Мръсна война"* (1976-1983 г.). Тогава настоящият папа, като ръководител Йезуитския орден в Аржентина, е обвинен, че не е успял да предотврати отвличането на двама йезуитски свещеници.

От Ватикана разпространиха позицията си относно обвиненията миналата седмица. Те, според становището, са "плод на клеветническа кампания". От Ватикана определят атаките като "антидуховни".

Официалната интронизация на папа Франциск като глава на Римокатолическата църква е във вторник. За нея се очакват 150 държавни ръководители, включително българският президент Росен Плевнелиев.

* "Мръсната война" бележи терористичните и военни престъпления, извършвани на територията на Аржентина през 70-те години. Това е време на насилие, отвличания и убийства на противници на военната хунта, която управлява страната. Смята се, че общият брой на убитите е около 11 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews