Паника в мрежата: НАСА пусна погрешка симулация на авария на МКС

OFFNews 13 юни 2024 в 13:27 991 0

МКС

Снимка Ройтерс

Международна космическа станция

НАСА излъчи по погрешка симулация на авария на борда на Международната космическа станция (МКС), което предизвика за кратко паника в социалните мрежи, съобщи Ройтерс.

Около 01:30 през нощта българско време в четвъртък каналът на НАСА в ЮТюб излъчи на живо аудио, според което член на екипажа изпитва последиците от декомпресионна болест.

Чува са как женски глас настоява членовете на екипажа да „върнат командира в скафандъра му“, да проверят пулса му и да му осигурят кислород, като по-късно казва, че прогнозата му е „несигурна“.

Декомпресионната болест, която се причинява от азотни или други газови мехурчета в кръвния поток поради промяна в атмосферното налягане, може да засегне централната нервна система и е потенциално фатална.

Няколко космически ентусиасти публикуваха линк към аудиозаписа в канала „Екс“ (бивш Туитър) с предупреждения, че на МКС има сериозна извънредна ситуация.

От космическата агенция бързо коригираха недоразумението.

„Този аудиозапис по невнимание беше неправилно насочен от текуща симулация, при която членовете на екипажа и наземните екипи се обучават за различни сценарии в космоса, и не е свързан с реална извънредна ситуация“, се казва в публикация в профила на МКС.

„На борда на Международната космическа станция не се случва никаква извънредна ситуация“, се допълва в съобщението.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх