Хамас изстреля ракети към Тел Авив за първи път от месеци

OFFNews 26 май 2024 в 18:13 4925 4

Отломки

Снимка Getty images

Израелски полицай събира отломки от паднала ракета.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" обяви, че е извършило първата си ракетна атака срещу квартал на Тел Авив в централната част на Израел от близо четири месеца насам.

Най-малко осем ракети са били изстреляни от района на южния град Рафа в Газа, където израелските сили в момента се сражават с останалите милиции на "Хамас", няколко ракети са били прехванати, съобщиха израелските военни, цитирани от Би Би Си.

Не се съобщава за ранени.

Обстрелът е извършен само няколко дни след като главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан обяви заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, а три европейски държави съобщиха за намерението си да признаят палестинските територии за суверенна държава.

В други градове, включително Херцлия и Петах Тиква, прозвучаха сирени, предупреждаващи за ракетна атака.

Израелските медии публикуваха кадри, показващи фрагменти от ракети в градината на сграда в Херцлия. Друг видеоклип, публикуван в социалните медии, показва голям кратер от ракета в открита местност близо до централния град Кфар Саба.

Военното крило на Хамас, бригадите "Иззедин ал Касам", съобщи в канала си в Телеграм, че е извършило "голяма ракетна атака" срещу Тел Авив. Снимките към текста за нападението показват, че някои от ракетите са изстреляни от Рафа, съвсем близо до граничния пункт, който от 18 дни е под израелски контрол.

ЦАХАЛ действа активно в района и вече обяви, че контролира ситуацията и че там почти няма бойци на "Хамас". Изстрелването на ракети от района кара твърденията на израелските военни да бъдат подложени на съмнение, смятат анализатори. Оказва се, че обширната мрежа от подземни тунели, която позволява на ислямистите да се придвижват тайно в желания район, продължава да работят.

Израелският политически анализатор Акива Елдар заяви пред "Ал Джазира", че ракетната атака срещу Израел ще даде възможност на израелския премиер да "играе ролята на жертва" и същевременно да оспори решението на Международния съд да спре военните операции в Рафа.

Освен това решението на Ирландия, Испания и Норвегия да признаят палестинската държавност сега изглежда малко прибързано, смятат коментатори.

Въпреки това, както заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, признаването на палестинска държава е "справедливост за палестинския народ и най-добрата гаранция за сигурност за Израел".

Но липсата на подробен план за управление на Газа след края на военните операции може да постави под въпрос всички успехи на Израел срещу "Хамас" през последните месеци. Освен това с наближаването на президентските избори в САЩ възможността да се реши бъдещето на Газа бързо се изчерпва.

В Израел също се спекулира с бъдещето на Газа. Министърът на отбраната Йоав Галант остро разкритикува отказа на Нетаняху да очертае следвоенен план.

"Денят след "Хамас" ще настъпи само когато палестинските власти поемат контрола над Газа с подкрепата на международните участници, създавайки правителство, алтернативно на управлението на "Хамас", каза той.

Израел се опасява - и иска да избегне - необходимостта от управление на враждебния анклав в дългосрочен план от страна на ЦАХАЛ, което според Галант би било "опасен курс", за който Израел ще плати висока цена в "кръвопролития и жертви".

Белият дом споделя това мнение.

"Наложително е не само конфликтът в Газа да приключи възможно най-скоро, но и Израел да представи ясен план за управление, сигурност и възстановяване на Газа", заяви миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Без това, каза той, Израел ще бъде изправен пред неприемливи варианти: дългосрочна военна окупация и съпътстващите я бунтове, независимо дали става дума за възраждане на "Хамас" или други сили, или за анархия и беззаконие.

Президентът на САЩ Джо Байдън настоява за подновяване на международните усилия за прекратяване на войната в Газа, а шефът на ЦРУ Бил Бърнс се срещна с директора на Мосад Давид Барнеа и премиера на Катар в Париж в петък.

В събота Ройтерс цитира източници, според които преговорите за освобождаването на израелските заложници, взети от бойци на "Хамас" при нападението срещу Израел на 7 октомври, ще бъдат подновени следващата седмица. Решението е било взето след срещата в Париж.

Високопоставен израелски служител съобщи за АФП при условие за анонимност, че "военният кабинет се очаква да се събере в Ерусалим в неделя в 21:00 ч. (18:00 ч. по Гринуич), за да обсъди сделката за освобождаване на заложниците".

Същият служител заяви в събота, че "има намерение да възобнови тези преговори тази седмица". Последният кръг от преговори с участието на посредници от САЩ, Катар и Египет зацикли в началото на май.

"Хамас" настоява за окончателно прекратяване на войната и за запазване на властта си в Газа - искане, което Нетаняху досега категорично отхвърляше.

Членът на политбюро на "Хамас" Иззат ал-Ришк обаче заяви: "Що се отнася до слуховете за преговори, все още не сме получили нищо от посредниците". Той настоя, че искането на "Хамас" за окончателно прекратяване на военните действия в цяла Газа е "основата и отправната точка за всичко".

Миналия петък Международният съд на ООН в Хага постанови, че Израел трябва незабавно да прекрати военната си офанзива и всякакви други действия в Рафа. Съдът в Хага се опасява, че продължаването на военните действия в Ивицата Газа може да създаде условия за живот на цивилното население, които да го застрашат с "пълно или частично физическо унищожение".

Според искането на съда на ООН Израел трябва също така да позволи на следователите "безпрепятствен достъп" до Ивицата Газа.

В петък камиони доставиха хуманитарна помощ в югозападната част на Газа от плаващия док на американската армия. Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи за доставката на 569 тона помощ с товарни кораби, пристигнали от Кипър.

По-късно през деня обаче говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър заяви, че хуманитарните организации все още не са започнали да разпределят товара.

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик изтъкна, че в петък 10 камиона с хуманитарна помощ са били преместени от пристанището в склад на ООН в Дейр ал Балах, но на следващия ден 11 от изпратените 16 камиона са били завзети и разграбени от тълпа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    4

    Джендо Джедев

    27.05 2024 в 08:32

    И после реват, че Израел ги бомби...

    300

    3

    демотиватор

    26.05 2024 в 21:47

    Как тъй изстрелвали от Рафа- та там нали имаше само мирни многострадални палестинци, затова и се протестираше по щатските унирерситети?!
    Чудно- не разбрах сега някой да протестира
    с/у Хамас, или ООН да ги нещо поосъди...

    11300

    2

    yoghurt

    26.05 2024 в 18:51

    Точно в този момент нямат ама никакъв интерес да извършат тази ялова атака, когато международната общност е на страната на невинните жертви в Рафа.

    22553

    1

    dolivo

    26.05 2024 в 18:25

    чудни диви арабели

     
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews