Отстраниха премиера на Пакистан с вот на недоверие

OFFNews 10 април 2022 в 15:26 1275 0

Имран Хан

Снимка Getty Images

Имран Хан

Министър-председателят на Пакистан Имран Хан беше отстранен от власт, след като загуби вота на недоверие към своето управление.

Гласуването се проведе след полунощ в неделя по искане на опозиционите партии. Те внесоха предложението си за първи път миналата седмица, но бившата крикет звезда го блокира, като разпусна парламента. Опозицията обжалва и Върховният съд се произнесе в тяхна полза, като заяви, че Хан е действал противоконституционно.

Очаква се лидерът на опозицията Шехбаз Шариф да стане в понеделник новият министър-председател. Той заяви, че Пакистан и парламентът му "най-накрая са освободени от сериозна криза". "Поздравявам пакистанския народ за новата зора", пише той в Туитър.

Шариф е дългогодишен съперник на Хан и брат на бившия трикратен министър-председател Наваз Шариф. Ако бъде избран, той ще управлява до редовните избори през октомври 2023 г.

Хан е първият пакистански министър-председател, отстранен с вот на недоверие. Опозиционните партии получиха 174 гласа в 342-членната парламентарна зала в подкрепа на вота на недоверие.

Очаква се поддръжниците му да излязат по улиците в неделя вечерта.

Хан и преди е заявявал, че няма да признае правителство на опозицията, твърдейки - без доказателства - че има заговор, ръководен от САЩ, за отстраняването му заради отказа му да се солидаризира с Вашингтон по въпросите срещу Русия и Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови