Откриха 4 килограма кокаин в кола на Ватикана

ОFFNews 17 септември 2014 в 19:11 5694 6

Снимка: Кардинал Хорхе Мехия (вдясно)

Кола с дипломатическа регистрация на Ватикана е била задържана във Франция. В багажника на автомобила са намерени 4 кг кокаин и 200 гр марихуана, пише "The Guardian".

Лекият автомобил "Форд" е спрян за проверка в неделя на изхода за френския град Шамбери в близост до италианската граница.

Шофьорът и пътникът - и двамата италианци на 30 и 41 години, чиито имена не се съобщават - са били задържани първоначално за 48 часа, а след това срокът е бил увеличен на 96 часа.

Двамата не притежават дипломатически паспорти, издадени от Ватикана или от друга държава. Срещу тях е повдигнато обвинение за трафик на наркотици.

"Потвърждавам, че автомобилът на кардинал Мехия е задържан във Франция. Не съм в състояние да посоча колко души са се намирали в колата, но мога да заявя, че не са намесени лица от Светия престол, както очевидно не е намесен кардинал Мехия, който е възрастен и болен. Полицейските власти са натоварени да продължат разследването", обяви говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди.

Автомобилът принадлежи на 91-годишния аржентински кардинал Хорхе Мехия. Той е почетен библиотекар на Светия престол и почетен архивар на Тайния архив на Ватикана. В момента кардиналът е прикован на легло след тежък инфаркт.

Според информацията неговият личен секретар е оставил автомобила за технически преглед на двамата италианци. Те се възползвали от случая и решили да отидат с колата в Испания, за да си купят дрога, като се надявали, че дипломатическата регистрация на автомобила ще ги предпази от проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови