Отиде си виртуозът Рави Шанкар

OFFNews 12 декември 2012 в 13:07 3598 2

Почина геният Рави Шанкар. Снимка ЕПА/БГНЕС

Снимка ЕПА/БГНЕС

Почина геният Рави Шанкар

Музикантът изпълнител на ситар Рави Шанкар почина на 92 г. в САЩ. Шанкар е повлиял на десетки популярни групи през 60-те, между които са „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“.

Геният на поп-джаз музиката, композитор и изпълнител на ситар е починал в болница близо до дома си в Южна Калифорния.

От няколко години здравето му е било влошено, а миналият четвъртък е бил подложен на операция за смяна на сърдечна клапа, съобщиха близките му. Операцията е била успешна, но той не се е възстановил след нея.

Вечерта преди сърдечната операция Шанкар беше номиниран за най-новия си албум "The Living Room Sessions, Part 1".

Индиецът е трикратен носител на награда "Грами" за легендарното си участие във фестивала в Монтерей през 1967г. и в Уудсток, както и на концерта в помощ на Бангладеш през 1972 г. Това го направи в един от първите индийски музиканти, добили популярност и на Запад.

Рави Шанкар е живеел едновременно в Индия и в САЩ. Има три внука и четири правнучета.

С помощта на цигуларя Йехуди Менухин и "Бийтълс" той успя да популяризира индийската музика в края на 60-те години. Шанкар вдъхнови Джордж Харисън, който се научи да свири на ситар, а музикантите от „Бийтълс“ използват основно звука на този инструмент в песента „Within You, Without You“ (1967).

Индиецът има влияние върху класическата музика, както и върху композитора Филип Глас. Шанкар написва концерт за ситар и оркестър, изпълнявайки ги с Лондонската и Нюйоркската филхармония.

В периода 1986 г. и 1992 г. той е член на горната камара на индийския парламент, след като е номиниран за поста от тогавашния премиер Раджив Ганди.

Той е включен и в написването на сценария за номинираният за награда Оскар филм „Ганди“ от 1982 г., както и в няколко книги и театрални постановки.

Рави Шанкар финансира строежа на музикален център в Индия, в който студентите могат да живеят и учат. По-късно в Делхи се появи "Центърът Рави Шанкар", организиращ всяка година музикален фестивал.

Интересното е, че Рави Шанкар започва артистичната си дейност като танцьор. Роден e като Робиндра Шанкар през 1920 г. в индийския свещен град Ванараси. Той живее в бедност преди брат му да отведе семейството в Париж.

В продължение на 8 години Шанкар обикаля света с танцовата трупа на брат си. В края на 30-те години, обаче се насочва към музиката и класическите индийски инструменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!