Отиде си великият Еторе Скола

OFFNews 20 януари 2016 в 09:23 4757 0

Великият режисьор Еторе Скола почина на 84 години в Рим от кардиологично заболяване. Той е бил в болница и от неделя е бил в кома, съобщават медиите в Италия.

Скола започва да пише сценарии през 50-те години, преди да стане режисьор през 1964 г. с първия си филм „Ако позволите, ще говорим за жени". Два пъти е номиниран за „Оскар" и е носител на множество филмови награди. Създава над 30 филма, три от които са емблематични за работата му и за италианското кино. 

„Обичахме се толкова много" постигна световен успех през 1974 ; Скола е обявен за най-добър режисьор на фестивала в Кан с „Грозни, мръсни и зли" през 1976 г. и заснема „Един особен ден" със София Лорен и Марчело Мастрояни през 1977 г. Снима последния си филм „Хората на Рим" през 2003 г. През 2011 г. се сбогува окончателно с киното.

"Всичко бе готово, но в края на краищата почувствах, че ще е по-добре да се откажа от проекта. Това бе естествено решение. Вече не успявам да живея в света на киното както преди – с радост и лекота. За мен е изключително важно да имам свобода на избор и да се откажа, когато преценя, че това е нужно. Започнах да се чувствам задължен да спазвам правила, които ограничават свободата ми”, коментира решението си режисьорът.

Казва, че не се страхува от смъртта. За него тя беше с лицето на жена, която се усмихва привлекателно.

„Защо бях толкова привлечен от "Балът"? Може би защото моите филми, от "Обичахме се толкова много" до "Терасата", са повече „театър", отколкото „кино", но най-вече защото в "Балът" открих трите теми, които ме преследват: времето, самотата и личната история, която подхранва официалната История", казва Скола за филма си от 1983 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови