Отговор срещу мирния план на Тръмп: кола се вряза в израелски войници, 12 са ранени

OFFNews 06 февруари 2020 в 16:25 2247 1

Палестинското ислямистко движение Хамас приветства нападение с автомобил в Ерусалим, при което бяха ранени 12 израелски войници, като "практичен отговор" на спорния мирен план за региона на американския президент Доналд Тръмп, предава AFP.

В четвъртък шофьорът вряза умишлено колата в хора край автобусна спирка на оживено място, с много барове и ресторанти.

„В Ерусалим бе извършено нападение с кола. Един войник е сериозно ранен и е откаран в болница. Единадесет други войници са леко ранени“, съобщи израелската армия, цитирана от БНР. В изявлението атаката е наречена „терористична“.

В изявление говорител на Хамас заяви, че атаката е част от съпротивата срещу мирния план, която включва още серия демонстрации в окупирания Западен бряг. И все пак говорителят не обяви, че Хамас поемат отговорност за извършването на нападението.

В същото време на Западния бряг на река Йордан двама палестинци бяха убити, неколцина - ранени при сблъсъци с израелската армия в град Дженин.

Мирният план на Доналд Тръмп предвижда Ерусалим да бъде неделима столица на Израел, а по-голямата част от територията от долината на река Йордан да премине под израелска юрисдикция, като Израел и Палестина ще управляват съвместно светите места. Американският президент се ангажира да признае Източен Ерусалим като столица на Палестина и обещава да открие посолство на САЩ там. Става дума за кварталите отвъд разделителната стена, а не за Стария град. Според плана му държавата Палестина трябва да бъде демилитаризирана, което означава палестинците да не могат да контролират своето въздушно пространство и граничните пунктове. Освен това Тръмп предлага разделените територии на Палестина – Западният бряг и секторът Газа да бъдат свързани с тунел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

06.02 2020 в 16:34

Имате предвид престъпното споразумение между палестинци и израелтяни в което палестинците участват на хартия и в който по начало беше заложен капан, че ПЪРВО, това е последния им шанс за мир, и ВТОРО при каквато и да е агресия от страна на палестинците плана се проваля а Израел продължава с анексирането и окупацията. Всеки ден има подадени сигнали от Израел за изстреляни ракети, като никога няма доказателства и никога няма жертви, но после ответния удар е съкрушителен. Газа е един от най-гъсто населените райони като те нямат контрол върху питейната вода, върху електричеството, дори имат ограничения къде могат да ловят риба на Средиземно море.
Това е геноцид и холокост, не онова за което всички знаят, и за което е забранено да се говори и обсъжда в много държави и в много от тях подлежиш на арест и съд ако дори се осмелиш да задаваш въпроси.....