Отава вдъхнови протест в Нова Зеландия: камиони и кемпери обсадиха парламента

OFFNews 08 февруари 2022 в 08:31 4153 2

Протестът в Отава

Конвой от камиони и кемпери блокира улиците край парламента на Нова Зеландия в Уелингтън днес в протест срещу COVID ограниченията и ваксинациите. Акцията е вдъхновена от т.нар. Конвой на свободата в Канада, предаде АФП. Облепени с послания като „върнете ни свободата“, стотици превозни средства паркираха на улиците около парламента.

Стотици други се струпаха в центъра на града, вдигайки шум с клаксоните си. На място се събраха и около 1000 пешеходни демонстранти. В парламента първото си изказване за годината премиерът Джасинда Ардърн предупреди, че пандемията няма да приключи с Омикрон и Нова Зеландия трябва да се приготви за още варианти на вируса тази година. Тя заяви, че няма намерение да влиза в дискусия с демонстрантите, тъй като мнозинството граждани са показали подкрепата си за ваксинационните усилия на правителството.

През това време протестът на шофьорите на камиони срещу КОВИД ограниченията продължава 10-и ден в канадската столица Отава и кметът Джим Уотсън призова федералните власти за помощ. Протестиращите са пред парламента и под прозорците на канцеларията на премиера Джъстин Трюдо. Между 400 и 500 камиона блокират центъра. Ситуацията е извън контрол. Блокирани са пътни артерии, магазините са затворени, а протестиращите са си устроили импровизирани лагери жителите.

Висшият съд в провинция Онтарио забрани на протестиращите да надуват клаксони по искане на жители, които внесоха колективен иск срещу организаторите на протеста и заради хаоса, предизвикан от протестното движение. Те искаха около 10 милиона канадски долара за нанесени вреди (7 милиона евро).

Премиерът Джъстин Трюдо призова за край на протеста.

Протестът, наречен "Конвой на свободата", започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против противоепидемичните здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!