Осака се скара със Сан Франциско

OFFNews 24 ноември 2017 в 10:24 3875 1

Снимка AFP

Осака и Сан Франциско вече не са побратимени градове.

Кметът Хирофуми Йошимура заяви, че японският град слага край на 60-годишните си отношения със Сан Франциско. Изявлението бе направено ден след като местната управа в американския град одобри поставянето на скулптура на т. нар. "жени за разтуха", станали жертви на сексуално робство за японската армия по време на Втората световна война, предаде ДПА.

Японското правителство призова кмета на Сан Франциско Едуин Лий да не приема скулптурата, дарена от организация на частни лица. Миналата седмица общинският съвет на града обаче одобри поставянето ѝ, а Абе окачестви решението като будещо "изключително голямо съжаление".

Членът на общинския съвет на Осака Масаши Курода от Либералдемократическата партия разкритикува решението за разваляне на побратимените отношения с американския град, съобщи агенция Джиджи прес.

"Това е позор. Няма други думи, с които да се опише", каза той. "Отмяната на побратимяването не е правилният подход към въпроса."

През 2011 г. първата скулптура от този род беше поставена пред японското посолство в Сеул, а след това подобни скулптурни изображения се появиха и в Австралия, Германия и в някои американски щати, включително Вирджиния, Калифорния и Ню Джърси.

Преди и по време на Втората световна война според историците до 200 000 жени и момичета са били подложени на сексуално робство от японската имперска армия.

Много от жените - известни като "жени за разтуха" - са били от Корея, която от 1910 до 1945 г. е под японско колониално управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

24.11 2017 в 11:43

Еми да подемат инициатива, пред посолствата на Британия и САЩ, да слагат подобни статуи само че респективно в негърчета и индусчета.
Смешно е когато се наливат пари в паметници, като ясно си личи двойния стандарт.
Британската корона направиха всичко възможно, от медийни спектакли, кралски сватби, камеота в различни филми, и така на татък, само за да могат хората да забравят зверствата на тази фамилия, и факта, че са поробили половината цивилизован свят, в това число и Япония.