Осъдиха Johnson и Johnson заради бебешка пудра, предизвикала рак

OFFNews 24 февруари 2016 в 19:08 7705 1

Съд в Мисури осъди Johnson & Johnson заради бебешка пудра, предизвикала рак на яйчниците. 

Джаклин Фокс използвала за интимна хигиена продуктите Baby Powder и Shower to Shower в продължение на 35 години. Преди 3 години ѝ поставили диагноза рак на яйчниците. Жената починала през октомври на 62 години. 

Съдът е отсъдил на семейството на жената да се изплатят 72 млн. долара - 10 млн. долара за директно причинени щети и 62 млн. долара компенсация. 

Талкът в натуралната си форма съдържа азбест, който причинява рак, затова след 1970 г. в бебешката пудра и останалата козметика се използва талк без азбест. 

Според компанията безопасността на козметичния талк е подплатена с научни свидетелства от последните десетилетия.

Някои изследвания доказват връзка между използването на талк и рака, но според експерти резултатите не са категорични, тъй като при изследванията участниците е трябвало сами да определят какво количество пудра са използвали. 

Според съда потребителите не са били уведомени за подобен риск и по този начин са извършили измама и заговор, като са прикрили факти, които са знаели още през 80-те години на миналия век. 

От компанията заявиха, че са разочаровани от присъдата, като подчертаха, че проявяват висша степен на отговорност към клиентите си и че безопасността на козметичния талк е подплатена с научни свидетелства.

През октомври 2013 г. съдът в Южна Дакота определи, че пудрата за тяло на Johnson & Johnson е била фактор за развиването на рак на яйчниците. Обезщетение обаче не е присъдено. 

Срещу компанията има заведени 1000 иска пред щатския съд на Мисури, а други около 200 – пред съда в Ню Джърси.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!