Осъден за подкуп и присвояване на средства бивш затворник ще управлява Samsung

OFFNews 27 октомври 2022 в 09:16 1624 1

Лий Джей-Йонг

Снимка БТА/АП

Лий Джей-Йонг

Южнокорейският гигант в областта на електрониката Samsung назначи за свой изпълнителен председател осъдения за подкуп и присвояване на средства, но наследник на основателите Лий Джей-Йонг.

Символичният ход означава, че най-големият производител на смартфони в света вече официално ще бъде ръководен от третото поколение на фамилията основател, коментира Би Би Си.

Лий беше осъден през 2017 г., но получи специално помилване от президента през август.

Той е лежал в затвора два пъти за подкупване на бивш президент.

"При одобряването на препоръката Управителният съвет се позова на настоящата несигурна глобална бизнес среда и належащата необходимост от по-силна отчетност и стабилност на бизнеса", се казва в изявление на компанията.

Съобщението официализира ролята, която Лий заема от 2014 г. насам. Той пое поста, след като баща му, покойният председател на Samsung Group Лий Кун-хи, беше приет в болница. Той почина през 2020 г.

От 2012 г. 54-годишният Лий е заместник-председател на Samsung Electronics, перлата в короната на най-големия южнокорейски бизнес конгломерат. Миналия август той беше освободен предсрочно от южнокорейски затвор, след като излежа там 207 дни, или малко повече от половината от присъдата, която получи през януари. В изявление кабинетът на тогавашния президент Мун Дже-ин заяви, че освобождаването му е направено в национален интерес и помоли за разбиране.

"Наясно сме, че има подкрепящи и противоположни мнения относно предсрочното освобождаване на заместник-председателя Джей И Лий (както също е известен Лий Джей-Йонг). Мненията на хората, които са против, също са правилни", се казваше в съобщението. По това време Министерството на правосъдието на страната заяви, че е взело решението за освобождаването на Лий, след като е взело предвид последиците от пандемията върху икономиката на Южна Корея и световните пазари.

Година по-късно той беше помилван от новия президент Юн Сук-йол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови