Орбан заплашва с вето европейския бюджет

OFFNews 09 ноември 2020 в 08:06 2527 1

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, в което заплашва да наложи вето на евробюджета. 

Причината е сключеното в четвъртък споразумение за лишаване от еврофондове на държавите членки, които нарушават върховенството на закона, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития, тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета (от мерки), одобрен през юли", се казва в писмото, цитирано от унгарския информационен сайт mandiner.hu. Пакетът от мерки включва европейския бюджет 2021-2027 г. (1074 милиарда евро) и плана за възстановяване на икономиките на държавите членки от кризата с Covid-19 (750 милиарда евро).

Европейският парламент и Германия, преговаряща от името на 27-те, се споразумяха в четвъртък да не се изплащат пари по европрограми на държавите, които не спазват върховенството на закона.

Според mandiner.hu унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че "предлаганият санкционен механизъм се основава на неясни правни определения", които отварят възможност за "политически злоупотреби".

За да бъде приет, бюджетът на ЕС трябва да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде приет единодушно от всички държави членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови