Орбан е все по-близо до това да загуби много милиарди от ЕС

OFFNews 24 ноември 2022 в 13:07 2553 2

Орбан
Виктор Орбан.

Европейската комисия реши, че Унгария не е изпълнила обещаните реформи в областта на върховенството на закона, което поставя под заплаха милиарди евро за страната, съобщи "Политико".

Решението идва в момент, когато Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането на 7,5 млрд. евро от редовните плащания на ЕС и 5,8 млрд. евро от безвъзмездните средства за възстановяване от пандемията - пари, които ЕС временно замрази поради опасения за отстъпление от демократичните норми в Унгария.

Въпреки че в сряда Комисията препоръча да се одобри планът на Унгария за изразходване на средствата за възстановяване, беше ясно, че страната няма да получи парите, докато не приложи 27 конкретни изменения в областта на върховенството на закона.

Междувременно Комисията заключи също, че Унгария не е изпълнила предварително поетия ангажимент да приеме 17 реформи в областта на правовата държава, които са необходими за достъп до 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС, които се задържат по силата на механизъм, позволяващ на ЕС да замразява средства при риск.

Държавите от ЕС ще решат дали да приемат, изменят или отхвърлят решението на Комисията до 19 декември.

Този ход е донякъде изненадващ. Още миналата седмица се очакваше, че Брюксел и Будапеща ще успеят да постигнат споразумение за отпускането на парите. Решението, взето в сряда, обаче изглежда малко по-различно - то дава зелена светлина на плана за разходи, но не и на средствата. ЕК упреква Унгария, че не е изпълнила предварителните си обещания, и по същество предоставя на страните от ЕС да вземат окончателно решение.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен се срещна с ключови комисари в сряда, за да финализира този път напред. Тяхната препоръка ще трябва да бъде официализирана през следващата седмица.

Одобрението на плана на Унгария и свързаните с него парични средства е от решаващо значение за редица основни приоритети на ЕС, включително пакета от помощи за Украйна в размер на 18 млрд. евро и глобалното споразумение за минимална ставка на корпоративния данък, които Унгария блокира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

24.11 2022 в 19:14

Бая се е охранил, също като тиквун!

15914

1

поп Дръвчо

24.11 2022 в 15:12

Не му трябвад на него соросоЙдни и еврогейски пари.

Тях трябва да прави сложни схеми да ги краде, а рублите му влизат право в джоба.
 
X

Да помогнем на украинските деца!