Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поиска оставката на Ковачевски заради 'шегата' със Западна България

OFFNews 13 юни 2022 в 08:13 2942 1

Ковачевски-Шолц

Ако със Заев Македония стигна дъното, сега с Ковачевски го проби. Когато беше представен като министър-председател на бъдеща Западна България, ако имаше малко достойнство Ковачевски, щеше да реагира в защита на страната си, вместо да се смее и да се радва.

Тази остра позиция изрази опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Според партията сцената, в която премиерът на Албания Еди Рама представя на канцлера на Германия Шолц Димитър Ковачевски като премиер на бъдещата Западна България, което участниците посрещат със смях, е показала "пълната картина на дипломацията" на Република Северна Македония.

"На какво има да се смеем и радваме, г-н Ковачевски? Ако реагирате толкова смирено и ласкаво на публичното унижение на Република Северна Македония, то е ясно, че нямате доверието и авторитета, за да представлявате и защитавате македонските национални и държавни интереси. Това поведение на Ковачевски е срамно. За тази обида той дължи не просто извинение на страната си, но и оставка, като акт на отговорност за срама, нанесен на международната сцена", пишат от ВМРО-ДПМНЕ, призовавайки отново за предсрочни избори и протест на 18 юни.

Албанският премиер Еди Рама реагира на коментарите в РСМ, предизвикани от краткото видео от Солун по следния начин:

"Не е ясно да се смееш или да плачеш заради истерията на някои среди в Скопие към премиера Ковачевски след публикуването на видеото от ръкостискането с канцлера Шолц в Солун, където се подиграх на грозната блокада на Северна Македония от страна на България", написа Рама в туитър.

Втори ден краткото клипче, в което гръцкият премиер Константинос Мицотакис представя на Олаф Шолц Димитър Ковачевски, а Еди Рама през смях го обявява за премиер на бъдещата Западна България, което предизвиква смях у всички, включително у Ковачевски, е обект на коментари не само в социалните мрежи, но и в медиите в Северна Македония.

Рама не за първи път си позволява да се шегува със спора между София и Скопие. Преди време на икономическия форум в македонската столица албанският премиер подхвърли на тогавашния си колега Зоран Заев, че се надява София да не поиска от РСМ "да се нарече Западна България".

Повод за "шегите" е стопирането на преговорите за членство и на Албания, тъй като двете страни се движат в пакет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови