Опонентът на Тръмп от предните избори се излекувал от Ковид с моноклонална терапия

OFFNews 23 ноември 2020 в 11:02 3658 0

Снимка Фейсбук профил на Бен Карсън

Бен Карсън (д) и Доналд Тръмп

Бившият кандидат на републиканците за президент на САЩ - д-р Бен Карсън е бил излекуван от Ковид със същата експериментална терапия, с която удивително бързо се възстанови и президентът Доналд Тръмп.

Световноизвестният неврохирург разказа за семейната битка с болестта във фейсбук профила си.

"Канди (съпругата му - б.р.) и аз се борихме с COVID-19, бях изключително болен, първоначално взех Oleander 4X (хомеопатичен препарат за грипоподобни симптоми - б.р.) и имах драматично подобрение. Имам обаче няколко съпътстващи заболявания и след кратък период, когато изпитвах само лек дискомфорт, симптомите се увеличиха и отчайващо се влоших. Президентът Тръмп следеше състоянието ми и ми каза за моноклоналната терапия с антитела, която преди това е получил и която съм убеден, че спаси живота ми", написа д-р Карсън.

Бен Карсън е неврохирург, разделил за пръв път в света сиамски близнаци. През 2016 г. той бе кандидат от републиканската партия за Белия дом, но загуби вътрешнопартийната битка и на изборите се яви Доналд Тръмп.

Карсън, също като Тръмп, е бил лекуван в болница "Уолтър Рийд" във Вашингтон.

"Надявам се, че можем да спрем да си играем на политика в медицината и вместо това да обединим усилията и волята си да доброто на всички хора", казва лекарят. Той добавя, че е бил благословен да получи "най-доброто медицинско обслужване в света", затова мисли, че подобно лечение и грижи заслужава всеки. Sпоред него няколко обещаващи терапии са на път да бъдат одобрени, за да може животът да се върне към нормалността и икономиката да продължи да работи.

Какво е моноклонална терапия?Това е комбинация от две антитела, насочени срещу ключов протеин на вируса, който причинява COVID-19, SARS-CoV-2. Те се свързват с протеиновия шип, който помага на вируса да се прикрепи към рецептор на човешките клетки, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2). За да разработят експерименталното лекарство, учените от биотехнологичната компания Regeneron анализират хиляди човешки антитела, произведени от мишките VelocImmune на компанията, които са генетично модифицирани, за да имат човешка имунна система, както и антитела, идентифицирани от хора, които са се възстановили от COVID-19. Двете мощни, неутрализиращи вируса антитела, които образуват препарата REGN-COV2, се свързват с критично важния свързващ домейн на рецептора на протеина на вируса, което намалява способността на вирусите да избегнат лечението, както е описано подробно в Science.

Tози вид терапия все още е в експериментален етап. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови