ООН потвърди: Русия е изтезавала украински пленници до смърт

Извършеното може да представлява престъпления срещу човечеството - предупреждава комисията

OFFNews 25 септември 2023 в 17:04 3608 3

Войната в Украйна

Снимка БТА/АП

Войната в Украйна

Методите на изтезания на Русия в окупираните от нея части от Украйна са били толкова брутални, че е измъчвала някои от жертвите си до смърт, каза в понеделник ръководителят на разследващ орган с мандат от ООН, цитиран от Ройтерс.

Ерик Мьосе, председател на Комисията за разследване на Украйна, каза пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, че неговият екип е "събрал допълнителни доказателства, показващи, че използването на изтезания от руските въоръжени сили в райони под техен контрол е широко разпространено и систематично".

„В някои случаи изтезанията са били прилагани с такава бруталност, че са причинили смъртта на жертвата“, каза той.

Комисията на Мьосе е посетила части от Украйна, които преди са били държани от руските сили, например в областите Херсон и Запорожие. Тя установила, че изтезанията са били извършвани главно в центрове за задържане, управлявани от руските власти.

По-рано комисията съобщи, че нарушенията, извършени от руските сили в Украйна, включително използването на изтезания, може да представляват престъпления срещу човечеството.

Русия отрича да е извършила зверства или да е насочена срещу цивилни в Украйна. На Русия беше дадена възможност да отговори на обвиненията по време на изслушването на съвета, но руски представител не присъства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

25.09 2023 в 19:49

ООН откри топлата вода. От кога говоря, че тези диваци мразят най-много себе си, после всички останали. Че украинци били изтезавани, не е новина. Много повече руснаци са изтезавани и избивани от тях самите. Но, това също го знаем тези, които им сърбаме попарата и четем правилната история. Уроди от най-малките до най-големите! Не стават за тор дори!

22548

2

dolivo

25.09 2023 в 18:27

Мда, голямо мракобесие е там.

Грозно нещо е войната.

Очаквам Нюрнберг 2

318

1

Valioka

25.09 2023 в 17:17

Изроди!...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика