Обвиниха Youtube, че събира лични данни на деца

OFFNews 10 април 2018 в 09:26 2525 0

23 организации от САЩ обвиняват платформата YouTube и нейният собственик компанията Google, че събират личните данни на деца и ги използват при насочването на определени реклами според интересите на потребителите, съобщиха информационните агенции. Това е незаконно според американското законодателство.

Организации за защита на правата на децата и на дигиталните права внесоха жалба във Федералната комисия по търговия и настояват да бъде проведено разследване разследване. Те твърдят, че Google събира лични данни на непълнолетни в YouTube, въпреки че официално този сайт е забранен за лица под 13 години.

Създава се база данни с местоположението на непълнолетните, за устройството, от което влизат в интернет, или за телефонните им номера. Това се прави без да е поискано предварително съгласието на родителите, твърдят от организациите.

Адвокатите им настояват, че подобни практики са в разрез със закон от 1998 г., който забранява сайтове, предназначени за деца или за които се знае, че са използвани от деца, да събират или да използват лични информации без съгласието на родителите.

От YouTube заявиха, че защитата на децата и на техните семейства е приоритет.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови