Обединени от изолацията Русия и Северна Корея все по-опасно близки, Путин може да посети Пхенян тази година

Въшната министърка на Северна Корея пристигна снощи на тридневно посещение в Москва

OFFNews 15 януари 2024 в 12:01 1452 4

Сергей Лавров и Чое Сон-хюи

Снимка БТА/АП

Сергей Лавров и Чое Сон-хюи

Севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи пристигна в Москва в неделя вечерта. Ако тя се срещне с Владимир Путин, то може да се очаква, че руският президент ще посети Пхенян, прогнозират международни анализатори, предаде Ройтерс. 

Тази седмица Чое Сон-хюи ще бъде в Москва за преговори с руския си колега Сергей Лавров на фона на задълбочаващите се икономически, политически и военни отношения между двете страни.

Международните анализатори очакват задълбочаване на сътрудничеството на Москва и Пхенян, най-вече заради изолацията на Русия заради войната в Украйна. 

В Северна Корея невинаги са търсели топли отношения с Русия, например по времето на Съветския съюз, но в момента страната страната извлича ползи от Москва, която на свой ред се нуждае от съюзници, пише Ройтерс.

Вчера Северна Корея тества нова хиперзвукова ракета на твърдо гориво с междинен обсег. Тестването ѝ бе осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония.

САЩ и съюзниците им обвиняват Москва, че изстрелва произведени в Северна Корея балистични ракети и други оръжия срещу цели в Украйна. Пхенян и Москва системно отхвърлят твърденията, че си обменят оръжия, но наскоро обявиха, че "ще задълбочат сътрудничеството си във всички области".

Артьом Лукин от руския Далекоизточен федерален университет очаква, че Чое се срещне с руския президент, то това би било знак, че най-вероятно Путин ще посети Пхенян тази година.

"Северна Корея като цяло се чувства все по-несигурна и уязвима по отношение на Южна Корея. Русия в момента е единствената сила, която може да допринесе за подобряването на военностратегическата сигурност на Пхенян", заяви Лукин. 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че посещението на Чое "ще включва преговори", без да посочи повече подробности. 

"Западняците постоянно повтарят, че Русия отново се държи някак различно, че няма право да общува със Северна Корея. Имаме правото да правим това, което смятаме за необходимо, предвид факта, че непрекъснато показваме, че спазваме международното право", каза Захарова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

15.01 2024 в 13:31

Mateevk,

Да, това със спазването на международното право е най-голямата смешка в случая. Но рашагите са си циркаджии по традиция, отдават им се тия работи!

400

3

демотиватор

15.01 2024 в 13:29

"все по-опасно близки" един за друг май (ジ)

2099

2

Mateevk

15.01 2024 в 12:26

Да, от 24 февруари 2022 г. непрекъснато това правят - да разказват, че спазват международното право, което безсрамно стъпкаха в украинската кал.

345

1

Джендо Джедев

15.01 2024 в 12:05

Рашистан ще внася снаряди и ракети от Кимландия. И ноу-хау как се яде трева. След годинка-две това умение ще е жизненоважно (буквално!) за клетите крепостници.

А пък ще дава на Кимландия нефтец и газчица, те друго няма какво да предложат, завалиите!

 
X

Да помогнем на украинските деца!