Обама към Путин: Укрепвате "Ислямска държава". Медведев: Не, пазим гражданите си

OFFNews 03 октомври 2015 в 11:10 10208 33

Американският президент Барак Обама заяви, че действията на Русия в Сирия в подкрепа на президента Башар ал-Асад "само подсилват" "Ислямска държава".

Той отхвърли твърденията на Русия, че всички въоръжени противници на Асад са терористи.

В същото време, руският премиер Дмитрий Медведев защити операцията на страната си с думите, че тя защитава руските граждани от тероризма.

Москва, която започна мащабна операция в Сирия в сряда, настоява, че въздушните й удари целят да ударят "Ислямска държава". Но сирийската опозиция и САЩ са категорични, че това не е така, а че целта е удар по опозицията на сирийския президент Башар ал-Асад и укрепването на режима му.

"Проблемът е Асад и бруталността, с която той третира народа на Сирия. Той трябва да бъде спрян", заяви Обама на пресконференция в Белия дом.

"Няма да се присъединим към операцията на Русия, която цели да унищожи всеки, който се отвращава от Асад. От тяхна гледна точка, всички те са терористи. И това е рецептата за бедствие."

Обама предупреди и руския президент Владимир Путин, че Русия и другият поддръжник на Асад Иран - са изправени пред опасности.

"Военната намеса на Русия и Иран в подкрепа на Асад и опитът за умиротворяване на населението ще ги доведе до тресавище. Няма да проработи", заяви той.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права заяви, че последните удари на Русия са засегнали команден пункт близо до "столицата" на "Ислямска държава" Рака, убивайки 12 бойци на ИД. Активисти и жители на града казват, че ИД са отменили петъчната молитва и са изпразнили джамиите в града заради опасения от нови удари.

Но има и съобщения, че ударите са поразили радио-комуникационна кула в Алепо на Свободната сирийска армия - опозицията на Асад, която получи подкрепата на Америка.

В изявления САЩ, Великобритания, Турция и други членове на коалицията срещу "Ислямска държава" призоваха Русия да прекрати въздушните удари, които поразяват сирийската опозиция и цивилни граждани. Това, се казва в изявлението, ще разпали екстремизма.

Предупреждението дойде по време на среща между лидерите на Франция, Германия и Русия в Париж, на която основната тема за разговор трябваше да Украйна, но която мина под сянката на  ставащото в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!