Nuclear Sharing. Полша иска по-голяма роля в ядрения възпиращ потенциал на НАТО

OFFNews 01 юли 2023 в 15:28 1444 1

Снимка OFFNews

Варшава

Полша иска НАТО да ѝ позволи да играе по-голяма роля в отбранителната програмата на алианса за съвместно ползване на ядреното оръжие (Nuclear Sharing) с оглед на планираното от Русия разполагане на ядрено оръжие в Беларус, предаде ДПА.

Последната дума по този въпрос е на САЩ, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Брюксел според полската осведомителна агенция ПАП.

„Няма да стоим спокойно със скръстени ръце, докато (руският президент Владимир) Путин отправя все по-ескалиращи заплахи“, посочи той.

В момента Полша има участие по тези въпроси само на равнище консултации, например в Групата за ядрено планиране на НАТО, чиито заседания са при закрити врата.

Моравецки не уточни каква би могла да бъде по-засилената роля на Полша, която иска страната му да играе, като например дали има предвид и разполагане на ядрено оръжие на полска земя.

САЩ от доста десетилетия са разположили ядрено оръжие в няколко европейски страни, включително в Германия.

През март Путин обяви, че в Беларус ще бъде прехвърлено руско ядрено оръжие - в частност ракети „Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави.

Полша има 418-километрова обща граница с Беларус.

Идеята на полските власти за участие в Nuclear Sharing коментира в традиционния си стил бившият руски президент Дмитрий Медведев: "Имайки предвид факта, че днес в полското ръководство се събират само открити дегенерати, предложението за разполагане на ядрени оръжия в Полша заплашва само едно нещо. Че такива оръжия ще бъдат използвани", каза някогашният дубльор на Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

01.07 2023 в 16:16

Когато се разполагат в Беларус, значи няма да бъдат използвани, а когато е в Полша ще бъдат. А истината е, че който има ядрено оръжие от други гаранции за сигурност не се нуждае.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки