Нови сблъсъци на границата между Армения и Азербайджан

OFFNews 11 април 2023 в 20:18 3422 1

сблъсъци

Снимка Getty images

Стълкновенията са близо до зоната на отговорност на руските миротворци.

Армения и Азербайджан съобщават за нови сблъсъци по границата в района на Лачинския коридор, който се контролира от руски миротворци. Има и загинали.

Арменското министерство на отбраната обяви, че около 16:00 ч. местно време арменски военни са били обстрелвани край село Тех на арменска територия. То се намира близо до азербайджанския град Лачин, покрай който минава път, свързващ Армения с частта от Карабах, населена с арменци. Руските мироопазващи сили контролират този път и арменския анклав.

МО на Азербайджан, цитирано от Би Би Си, твърди, че позициите на азербайджанските войски край самия Лачин са били обстрелвани от Армения.

И Армения, и Азербайджан съобщават за загинали и ранени от тяхна страна.

Село Тех се намира на 9 км по права линия от Лачин. По средата на този път започва зоната на отговорност на руските миротворци. Те са разположени там по силата на споразумение, подписано от Русия, Азербайджан и Армения през ноември 2020 г. и контролират частта от територията на Карабах, където живеят арменци. Преди това Лачин, по пътя към Карабах, беше окупиран от арменската страна, но беше върнат по силата на споменатото споразумение, когато Азербайджан спечели 44-дневната война през есента на 2020 г.

Оттогава двете страни се опитват да се споразумеят къде минава границата между тях, като използват съветски карти от различни години. За повече от 30 г. военен конфликт те не успяват да се разберат за тези територии.

Азербайджан, който има военно предимство, неведнъж е обвиняван в опит за завземане на арменска територия. През май 2021 г. например азербайджанските военни са напреднали с няколко километра навътре в Армения. А през септември м.г. на границата имаше най-големите сблъсъци от последната война насам, които отнеха живота на десетки хора от двете страни.

В края на март Службата за национална сигурност (СНС) на Армения заяви, че според нейните изчисления азербайджанската страна е напреднала поне 100-300 метра навътре в арменска територия в района на Корнидзор (съседно на Тех) село. Жителите на село Тех разказват пред Радио Азатюн, че от две седмици азербайджанците извършват инженерни работи на територията на селото.

Тази територия се оказва проблем за граничарите от двете държави. Преди седмица, позовавайки се на ситуацията в с. Тех, арменският премиер Никол Пашинян заяви, че точките за разполагане на граничните войски са определени на седем от общо 12 километра, а на пет километра продължават строителните работи. Тогава той заяви, че положението частично се е подобрило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика