Нова Зеландия се отказва от пълната забрана за пушене

OFFNews 27 ноември 2023 в 16:15 1306 1

Снимка Pixabay

Новото правителство в Нова Зеландия планира да отмени въведената пълна забрана за продажба на цигари на всеки, роден след 2008 г., предаде Би Би Си.

Очаква се това да се случи през следващата година.

Законът за тютюнопушенето бе приет от кабинета на Джасинда Ардърн. С акта Нова Зеландия се превърна в първата страна в света, която опита да забрани пушенето. Според закона, действащ в момента, е въведена забрана за продажба на тютюневи изделия на лица, родени след 2008 г. и постепенно покачване на минималната възраст за продажба, ограничаване на броя на търговците на дребно на тютюневи изделия и намаляване на съдържанието на никотин в цигарите.

Целта на реформата беше бъдещите поколения изобщо да не започват да пушат, а до 2025 година пушачите в Нова Зеландия да станат по-малко от пет процента.

Според новия премиер Кристофър Луксън тези мерки силно стимулират черния пазар и биха намалили значително данъчните приходи на страната.

След новината здравни експерти остро разкритикуваха новото правителство.

„Ние сме ужасени и отвратени... това е невероятно ретроградна стъпка към водещи в света, абсолютно отлични здравни мерки“, каза проф. Ричард Едуардс, изследовател по контрола на тютюна и експерт по обществено здраве в университета в Отаго, цитиран от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

1

Pongo76

27.11 2023 в 16:50

Честно казано съвсем нормално да отменят подобна дискриминационна мярка. Не става дума за здраве, а за принципност. Или забраняваш тотално за всички пушенето или го разрешаваш за всички. Откъде накъде само за родените точно след 31.12.2008 ще е забранено.
 
X

Да помогнем на украинските деца!