Quantcast

Нова акция срещу български автомобили в Брюксел

Юлиан Христов Последна промяна на 03 декември 2013 в 10:33 1899 4

Полиция в Брюксел. Снимка: БГНЕС
Полиция в Брюксел. Снимка: БГНЕС

 

Полицията в Брюксел е предприела нова операция срещу автомобили с българска регистрация, съобщават местните медии.

Били са проверени около 30 превозни средства, 1/3 от които са били в нарушение.

Акцията е продължение на стартиралите в края на октомври проверки в белгийската столица, които бяха насочени срещу неплащането на застраховки и разрешителни. 

Новата акция е била установяването на собствениците на автомобилите, за които има натрупани неплатени глоби за паркиране. В акцията са участвали и представители на митниците.

В информацията се посочва, че автомобилите с българска регистрация се движат в нарушение на местния закон, като по този начин собствениците им избягват плащането на глоби и преминаването на технически преглед. Сред установените нарушители имало български гражданин с около 500 неплатени глоби и задължения за над 14 000 евро.

От полицията поясняват, че целта не е виновниците да платят дължимите суми наведнъж, но срещу тях ще бъдат заведени съответните процедури, след като самоличността им бъде установена. Основната част от нарушителите не са се съобразили със задължението да купят от общината годишно разрешение за паркиране на автомобила пред квартирата им, което струва десетина евро. Те са пропускали да преминат технически преглед, чиято цена е около 30 евро.

Изданията отбелязват, че полицията в Брюксел предприе сходна акция през октомври, когато наложи глоби за 20 000 евро и иззе автомобили. По-рано тази година градският прокурор на Антверпен призова гражданите да подават сигнали за превозни средства с българска регистрация, за да бъдат подлагани на проверка.

В отговор еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че извършването на полицейски проверки и техният обхват са въпроси от правомощията на държавите в ЕС, но когато са системно насочени към гражданите на дадена страна от Общността, това може да подхрани ксенофобията, което е в разрез с европейското право.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2013 в 17:02

Значи в Брюксел паркирането пред дома е 10-тина евро, а в С офия- 100 лв/ 50 евро. А за втора кола нещата рязко загрубяват.
Оставка са Фандъкова.

03.12 2013 в 11:49

Андрешковци в България, Андрешковци и в ЕС. Нека да бъдат публикувани имената на нарушителите, между тях може да има изпратени от властта андрешковци, които ще си останат такива до края на крадливия им живот.

03.12 2013 в 11:34

То българите са българофоби, ти очакваш чужденците да ги обичат.

03.12 2013 в 10:42

Ето, дойдоха комунистите на власт и веднага в Брюксел започна да избуява българофобия!