Нобелова награда продадена за $4.1 милиона на търг

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 11:28 4631 6

Един от откривателите на структурата на ДНК Джеймс Уотсън продаде Нобеловата си награда на търг в Ню Йорк за 4.1 млн долара, писа британският в. "Guardian".

Наградата е била продадена на неизвестен купувач и наддаването е станало по телефона.

От аукционната къща "Кристис" са очаквали цената да достигне максимум до 3.5 милиона долара.

86-годишният Уотсън получава наградата по физиология и медицина през 1962 година. Решил да продаде медала, черновата на речта, която произнесъл на церемонията, както и ръкопис и чернова на негова лекция, за да дари парите на Чикагския университет, където е учил, на колежа "Клеър" в Кеймбридж и на лабораторията "Колд Спринг Харбър", оглавявана от Уотсън.

Черновата от речта бе продадена за 365 000 долара, а лекцията от деня след церемонията - за 245 000 долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 18:44

Браточката нобелист Джеймс е ГЕНИЙ.

В интервю за британския вестник “Сънди таймс” той се изказа загрижено за бъдещето на Африка, “...защото цялата ни политика се базира на това, че тяхната интелигентност е същата като нашата, въпреки че всички тестове показват, че това не е така”.

Уотсън добави също, че хората се надяват, “...че всички са еднакви, но онези, които имат вземане-даване с черни работници знаят, че не е така”. Еми прав е, той дори го е доказал това и с научни методи.

Между впрочем изказванията на Уотсън за (предполагаемата) ниска интелигентност на черните получават подкрепа именно от южните щати на САЩ, където негрите са най-много.

05.12 2014 в 15:29

Моля поинтересувайте се кой е човека и каква е причината да продаде нобеловата си награда. Ще останете изненадани от отгритията му относно негрите. За да не почнете с минусите и мултикултурните клишета, само ще упомена , че това го казва носител на нобелова награда и откривател на днк кодовете! След това помислете дали вообще си струва да се обаждате.... да ви поолесня малко http://e-vestnik.bg/2540 . Ето този доблестен човек доказва ,че няма как негрите да станат хора след като им е заложено да са първобитни ,черни дебили. Проумейте го мака му.

05.12 2014 в 13:36

sancho, няма проблем, така е безспорно, просто отбелязвам, че човекът не е някакво побеляло безгрешно божество, а човек във всеки смисъл на думата.

05.12 2014 в 13:34

Има достатъчно основания да си бъде арогантен Уотсън и да говори каквото си поиска и колко си ще, за разлика от множество пишлегари и отрепки, които са достатъчно арогантни, нагли, а дори не са заслужили не само правото за арогантно държане, а и правото да харчат ресурсите на планетата, които все пак са ограничени.
А за какво е специалист и за какво не е - е въпрос на лично мнение, все пак множество открития не са направени от специалистите в дадена област, а много открития са направили нови области, като са например откритията на самия Уотсън, няма как да има специалисти по изследване на ДНК без да е първо открита ДНК. А генетиката до този момент е била наука по емпирични постижения и наблюдения на следствията не на причината.

05.12 2014 в 12:52

Може би трябва да се отбележи, че Уотсън има доста радикални и неконвенционални виждания за неща, за които не е специалист, като например връзката между гените и интелекта (след откритието на ДНК, той става експерт по рак). Заради изцепките си преди няколко години е помолен да се отегли от активното ръководство на "Колд Спринг Харбър", макар че все още е диерктор емеритус (пенсиониран, но все още свързан с лабораторията, един вид), до колкото знам. Преди няколко седмици каза, че парите му трябвали за да си купи картина от известен художник. Сега щял да дарява...

С една дума, ексцентричен, почти арогантен и доста серт дядка... Доста учени са като него на стари години, и в България имаме такива ;).

05.12 2014 в 12:17

Странен повод!

В рОдината ни подобни отличия се продават с цел физическо оТцеляване...
 
X