Ню Йорк таймс: Сгради в София и Букурещ ще рухнат при силно земетресение

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2020 в 08:40 11590 0

От Букурещ в Румъния до София в България и в други балкански страни в Югоизточна Европа поредица правителства не успяват да се заемат с рисковете, свързани с остаряващите сгради. Поради това милиони хора в региона живеят в сгради, които едва ли ще издържат голямо земетресение.

Това пише Ню Йорк таймс в статия под заглавшие „Урокът от албанското земетресение - Балканите не са готови за голям трус“.

Изданието припомня за труса на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 души и оставил хиляди без покрив.

Регионът в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус. Според тях властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба.

В Румъния най-старите постройки често са най-рискови. Но в други страни – например в Албания, скорошното строителство притеснява мнозина експерти.

Изданието дава пример със земетресението с магнитуд 5,7 в Стражица през 1986 г., когато щетите бяха далеч по-големи от очакваното.

Експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) казва, че България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради. По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което представлява риск при земетресение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Къде ВСУ ще удари руските нашественици?