Ню Йорк и Калифорния въвеждат задължителна ваксинация за щатски служители

В тази група попадат медици, полицаи, пожарникари, преподаватели и др.

OFFNews 27 юли 2021 в 09:36 3561 1

Снимка Pixabay

Град Ню Йорк ще изисква от всичките си градски служители да бъдат ваксинирани срещу коронавируса или да се подлагат на седмичен тест, предаде БТА, като цитира кмета Бил де Блазио. Мярката ще влезе в сила от 13 септември и ще се прилага за над 300 000 души, сред които полицаи, пожарникари и преподаватели.

"Целта е нашето възстановяване. Целта е да предпазим хората", заяви кметът.

Миналата седмица Де Блазио предупреди, че хиляди служители на болниците в града ще трябва скоро да се ваксинират срещу вируса или ще бъдат тествани всяка седмица.

В Ню Йорк 59 процента от жителите от всякакви възрасти са с най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса, но темпото на ваксинационната кампания се забавя.

Щатът Калифорния също обяви, че ще въведе от идния месец изискване за доказателство за завършен ваксинационен цикъл или за седмично тестване за всички щатски служители и за милионите здравни работници в местни държавни и частни болници, предаде Асошиейтед прес.

В национален план само 57 процента от всички американци са получили най-малко една доза, а 49 процента са напълно ваксинирани.

Вариантът Делта представлява над 89 процента от новите случаи на зараза в страната.

Вчера 57 групи, представляващи милиони лекари, медицински сестри, аптекари и други здравни работници, призоваха ваксинацията на здравните работници да стане задължителна в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови