Неваксинираните лекари в Гърция - първа доза днес или утре ги гонят от работа

OFFNews 31 август 2021 в 10:21 9327 1

В Гърция от утре прекратяват работа всички неваксинирани здравни работници.

Правителството обсъжда и задължително ваксиниране на всички държавни служители.

До края на деня неваксинираните здравни работници имат възможност да се имунизират с първа доза, за да запазят работните си места.

Говорителят на правителството Икононому потвърди готовността на здравното министерство да извади от системата неваксинираните здравни работници. От утре те принудително излизат в неплатен отпуск до края на пандемията.

На освободените места ще се назначат специалисти от частния сектор, поясни на брифинг здравният министър Кикилиас, цитиран от БНР.

В същото време лекарите от болниците приканват колегите си да се ваксинират. Медиците смятат, че от утре ще блокира здравната система и то в период на силно разпространение на вируса.

До утре изтича и срокът за задължителна имунизация на фармацевти и лекари на частна практика. Те са заплашени от високи глоби и отнемане на лиценз.

В Гърция в последната седмица са ежедневни протестите срещу задължителното ваксиниране без това да повлияе на решението на правителството.

Вчера Върховният административен съд на Гърция (Държавният съвет) отхвърли иска на Общогръцката федерация на служителите в държавни болници да спре временно изпълнението на закона, изискващ задължителна ваксинация срещу коронавируса до 1 септември 2021 година.

Гръцкият парламент гласува през юли закон, който задължава всички здравни работници, работещи в болници и клиники, да се ваксинират до началото на септември. В противен случай те рискуват да бъдат отстранени от работа без заплащане.

Профсъюзът поиска повече време за това и изтъкна, че заплахата от санкции срещу здравните служители нарушава конституционните им права на човешко достойнство, свободно развитие на личността и правото на труд.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II