Немски репортер си купи фалшив български паспорт от Гърция за 2000 евро

OFFNews 29 декември 2017 в 15:30 7485 0

Репортер от немския вестник "Билд" си купи български паспорт от фалшификатори на документи в Гърция за 2000 евро.

"В столицата на Гърция не е трудно да намериш човек, от когото можеш да си купиш документ за самоличност. Срещнах се с един такъв мъж на оживена улица в Атина. Носеше качулка, така че лицето му едва да се вижда и искаше да е сигурен, че не съм немски полицай. По неговите думи, много такива следят ситуацията с бежанците в Гърция. Аз си измислих историята, че искам да пътувам в Турция, а това не е особено лесно за немски журналист и той не се усъмни", разказва репорторът от "Билд" Кристоф Кюрбел.

Кристоф се уговорил сделката да му струва общо 2000 евро - 1000 при предаването на снимките и още 1000 при получаването на документа.

"Още на следващата сутрин занесох снимките и 1000 евро на мъжа в едно кафене в Атина. В нормални условия паспортът става готов за 3 дни, но заради коледните празници в моя случай беше готов за 5. Получих документа срещу обещаните още 1000 евро на оживен площад в града. Вече имам и българско име - Петър Тодоров Иванов", обяснява още журналистът.

Фалшификаторът разказал, че препоръчва на бежанците да си купят италиански или гръцки паспорт. Така е по-лесно да се стигне със самолет до Италия и оттам с влак до Германия. От както немските полицаи следят бизнеса с фалшивите документи, той станал по-сложен, а цените на услугата се вдигнали. 

Тази година гръцката полиция успя да хване стотици фалшификатори на документи - само за последните 3 месеца на летищата на страната са арестувани 729 бежанци с фалшиви документи. Гръцки паспорт и самолетен билет за Германия струват на един бежанец между 4 и 5 хиляди евро, казва още Кристоф. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!