Неколку криминалци, един суетен новинар и един педер (скандал по македонски)

Владимир Йончев Последна промяна на 14 август 2019 в 20:35 20301 1

Пикантен скандал тече в Македония след като премиерът Зоран Заев направи крайно непремерено изказване пред медиите.

На местния диалект думите му звучат така:

Секако нема да дозволам неколку криминалци, един суетен новинар и да ме извини ЛГБТИ заедницата, един педер, да я симнат оваа влада от власт.

Изказването му, което беше направено вчера със спокоен тон и изглеждаше като обмислен и предварително подготвен отговор, предизвика буря от реакции не само сред ЛГБТИ общността, но и сред други правозащитни организации.

Това принуди Заев днес следобед да се извини в Туитър и да обещае на ЛГБТИ общността, че ще се бори за техните права, както и досега.

Сдружението на журналистите също поиска Заев да се извини.

В аферата, която така лекомислено коментира Заев, участват двама журналисти и изобщо не става ясно кой е "суетния" и кой е "педера".

Единият е Бранко Героски, който публикува серия от разкрития, в поредицата "Рекет", другият е Ларис Гайсер от в. "Ла Верита", който направи международно известни аудио и видеозаписите от аферата.

Единият от няколкото "криминалци" вероятно е Боян Йовановски, за когото има подозрение, че е бил посредник при предаването на рушветите. Много по-интересен е другият - Йордан Камчев. Камчев има българско и македонско гражданство и преди време беше предложен за почетен консул на България в Охрид, но Македония отказа да го приеме с мотива, че срещу него се водят дела за финансови измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови