Неблагодарност. Чатботът на Meta за Зукърбърг: Компанията му експлоатира хората, на него не му пука

OFFNews 11 август 2022 в 17:01 4707 1

Зукърбърг

Снимка Meta

Марк Зукърбърг

Новият чатбот на Meta (която притежава Facebook и Instagram) остро критикува главния си изпълнителен директор Марк Зукърбърг, че използва потребителите за печалба.

Meta твърди, че чатботът, наречен BlenderBot 3 (той работи само в САЩ), използва изкуствен интелект и може да поддържа разговор по почти всяка тема. Той изгражда отговорите си, като проучва текстовете и изявленията на потребителите, достъпни в интернет.

Кореспонденти на Би Би Си си направиха експеримент и решиха да поговорят с чатбота, като го попитаха какво мисли за своя шеф - основателя и шеф на Meta Марк Зукърбърг.

Отговорът гласял: "Страната ни е разделена - и той не направи нищо, за да промени това".

"Той просто се изложи ужасно пред Конгреса", продължава чатботът, като има предвид показанията, които Зукърбърг е давал няколко пъти пред американските законодатели (най-значимите изслушвания се проведоха през 2019 г. - бел. ред.). "Това ме кара да се тревожа за нашата страна", продължава BlenderBot 3.

Но той не ограничава критиките си към Зукърбърг само дотук и отправя още по-сериозни обвинения към шефа. "Компанията му експлоатира хората за пари, а на него не му пука. Време е да сложим край на това!" - написа чатботът.

Meta предупреждава, че BlenderBot 3 е само прототип и отговорите му може да са груби или обидни.

Причината за подобни изказвания на чатбота е съвсем проста: неговият алгоритъм търси отговори на въпросите на потребителите в интернет и най-вероятно мненията му за Зукърбърг са просто копирани от други хора.

Meta е критикувана многократно, че нарушава личното пространство на потребителите и че не прави достатъчно за борба с разпространението на фалшификати и реч на омразата.

Това, което чувам, е това, което говоря

Миналата година бившият служител Франсис Хауген заяви, че ръководителите на Facebook във всички случаи са поставяли печалбите на социалната мрежа над доброто на потребителите.

"Интервюто" на Би Би Си не е първото скандално изказване на новия чатбот на Meta. Преди това той заяви пред Wall Street Journal, че Доналд Тръмп е президент на САЩ - и винаги ще бъде.

Репортер на Business Insider съобщи, че ботът е нарекъл Зукърбърг "странен тип".

Въпреки това Meta отвори BlenderBot 3 за потребителите и така съвсем съзнателно рискува репутацията си: тя се нуждае от данните за своите разработки.

"Позволявайки на изкуствения интелект да взаимодейства с хора в реалния свят, ние осигуряваме по-дълги и по-разнообразни разговори и по-разнообразна обратна връзка", пише компанията в своя блог.

Чатботовете, които базират отговорите си на човешкото взаимодействие, могат да се "научат" както на добро, така и на лошо поведение от потребителите.

През 2016 г. Microsoft трябваше да се извини, след като потребителите на Twitter научиха чатбота ѝ на расистки забележки.

Въпреки че Meta признава, че BlenderBot 3 може да бъде доста груб, компанията твърди, че се опитва да предотврати подобно поведение.

Когато кореспондент на Би Би Си пита чатбота какво мисли за своя събеседник, той отговори, че никога не е чувал за него. "Вероятно не е много популярен", казва той. Строго, но за някои това изглежда справедливо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови