НАТО призова светът да не признава 'референдумите' в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

OFFNews 22 септември 2022 в 21:00 3772 2

пакт

Снимка Архив

НАТО

НАТО призова светът да не признава насрочените "референдуми" в украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Осъждаме най-решително намеренията за свикване на т. нар. "референдуми" за присъединяване към Руската федерация на украинските области, частично контролирани от руските военни, се посочва в изявление на Североатлантическия съвет. И се допълва, че според резолюция на Общото събрание на ООН от 2 март 2022 г. нито едно завземане на територия в резултат на заплаха или използване на сила няма да бъде признато за законно.

Съюзниците не признават и никога няма да признаят незаконното анексиране на Крим от Русия. Фиктивните референдуми в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон нямат легитимност и ще представляват грубо нарушение на Устава на ООН. Съюзниците от НАТО няма да признаят незаконното анексиране на тези области. Тези земи са Украйна. Призоваваме всички държави да отхвърлят явните опити на Русия за завладяване на територии, се посочва в текста.

Държавите от НАТО допълват, че тези решения на Русия, както и обявената частична мобилизация, са допълнителна ескалация на войната срещу Украйна. Алиансът определя като безотговорни изказванията, свързани с употребата на ядрено оръжие.

Русия носи пълната отговорност за войната, за огромните страдания, които тя носи за украинския народ, както и за цената, включително за руския народ, който сега е изпратен в мобилизация. В ръцете на Русия е конфликтът да бъде прекратен. Русия трябва незабавно да спре тази война и да се оттегли от Украйна, призовава алиансът.

НАТО потвърждава непоколебимата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за правото на страната на самоотбрана. Съюзниците от пакта остават решени да предоставят политическа и практическа подкрепа на Украйна, докато страната продължава да се защитава срещу агресията на Русия.

НАТО е отбранителен съюз и ще продължи да се стреми към мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион, се допълва в изявлението. Обединени сме, за да браним и защитаваме всяка педя от земята на съюзниците, се посочва в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

23.09 2022 в 10:49

Е, друго си е да стимулираш божието проникновение под дулата на оръжия и по команда на кремълския къс джихадист.

Ква е тая гейска демокрация, референдум се прави по раски православни ценности-геноцид, изнасилвания, кражби, накрая и урничка!

99 % победа!