Напрежение: Турция отмени посещение на шведския военен министър

OFFNews 21 януари 2023 в 13:19 1641 2

Хулуси Акар

Снимка Уикипедия

Хулуси Акар, военен министър на Турция

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че планираното посещение на шведския му колега в Анкара е отменено, след като шведските власти са разрешили провеждането на протести в Стокхолм, предаде Ройтерс.

"На този етап посещението на шведския министър на отбраната Пал Йонсон в Турция на 27 януари се обезсмисля. Така че ние отменихме посещението", заяви Акар.

Шведският министър на отбраната Йонсон планираше да пътува през следващата седмица в Анкара по покана на турския си колега, което се случва в момент, когато скандинавската страна се надява да подтикне Турция да ратифицира кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО.

Акар заяви, че е обсъдил липсата на мерки за протестите в Швеция срещу Турция с президента Тайип Ердоган и е предал реакцията си на шведския си колега в рамките на срещата на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна.

"Недопустимо е да не се предприемат действия или да не се реагира на тези (протести). Трябваше да се направят необходимите неща, да бъдат предприети мерки", заяви Акар според изявление на турското министерство на отбраната.

Вчера Турция привика шведския посланик заради разрешението на властите за протест, по време на който ще бъде изгорен свещеният за мюсюлманите Коран в близост до турското посолство в Стокхолм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

21.01 2023 в 22:23

Ердоган и Путин са си лика прилика във вътрешната политика. Външната почти, с изключение на масирани нападения на съседски страни.

Паралелите са очевидни

318

1

Valioka

21.01 2023 в 19:24

Ще поскачат, ще подскачат, па ще мирясат... Не им стига, че с едно палаво движение, Щатите смачкаха лирата до рекордни нива на инфлация... Обслужвам в момента обект на който работят няколко турски бригади - майстори кофражисти, арматуристи, бетонджии... А познайте колко им е надницата - 60 лв... И ги питам - в Турция нама ли обекти по строителството. Има, викат, но парите са малко... И са дошли тука на големите кинти - 60 лв. на ден... Наистина са свестни, работят и са ного организирани, ама Ердоган ги натика в миша дупка с тая негова проислямска политика. И сега ще е същото - искат F16 (защото не им дават 35-ци, а па може и пари да нямат да купят, знам ли...), а скачат на Швеция. Ами, няма как да стане...
 
X

Подкастът на OFFNews