Наложи се швейцарското правителство да каже, че няма трети пол

OFFNews 21 декември 2022 в 18:00 4159 4

Швейцарското знаме.

Снимка Пиксабей

Швейцарското знаме.

Швейцарското правителство отхвърли идеята за въвеждане на вписването на трети пол или липса на пол в официалните документи на страната - позиция, която се различава от тази в някои съседни държави, съобщава АП.

В отговор на две предложения от парламента управляващият Федерален съвет заяви, че "бинарният модел на пола все още е здраво вкоренен в швейцарското общество".

"В момента не са налице социалните предпоставки за въвеждане на трети пол или за общ отказ от вписване на пола в гражданския регистър", настоява той.

Федералният съвет добавя, че подобни варианти ще изискват "многобройни" промени в швейцарската конституция и в законите както на национално ниво, така и в 26-те кантона (провинции) на страната. Понастоящем хората се вписват в гражданския регистър като мъже или жени, без друга възможност.

Правителството заяви, че националната комисия по етика е установила в доклад за 2020 г., че все още не е настъпил моментът за промяна на системата.

Швейцария има необичайна политическа система, в която в правителството са представени четири партии - от лявата до националистическата десница - и често се провеждат референдуми по всякакви въпроси.

През 2018 г. германското правителство одобри вариант за трети пол в официалните регистри, който позволява хората да бъдат регистрирани като "различни". Законът вече позволява полето за пол да бъде оставено празно. По този начин Германия се съобрази с решение от предходната година на най-висшия съд на страната, който реши, че трябва да се разреши хората да не бъдат вписвани в регистрите нито като мъже, нито като жени.

По делото, заведено от интерсексуално лице, съдиите наредиха на германските власти или да създадат трета самоличност, или изобщо да се откажат от вписването на пола.

През 2018 г. федералният съд в Австрия постанови, че властите трябва да разрешат на хората да бъдат вписвани в официалните регистри като нещо различно от мъж или жена, ако те желаят това. Той обаче не намери за необходимо да промени съществуващия закон на страната, тъй като в него не е посочено изрично, че полът на хората трябва да бъде мъжки или женски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

22.12 2022 в 09:03

много хубаво становище

въпроса е икономически и въпрос на цена

за обидчиви прищевки на под 1 процент от населението да плащаме висока цена за хиляди проектчета и промени на работеща система, не благодаря

да си прокарат закони за сериозните проблеми, като медицински и свобода на словото относно транс хората и толкова.

наказателното право си има и закони за защита от опетняване на репутация, за да ги защитим от хейтъри.

а транс хората, да си култивират по дебела кожа моля, защото пак да кажа, няма да им плащам сметките за хипречувствителността им.

22547

3

dolivo

22.12 2022 в 09:02

много хубаво становище

въпроса е икономически и въпрос на цена

за обидчиви прищевки на

22547

2

dolivo

22.12 2022 в 09:02

много хубаво становище

въпроса е икономически и въпрос на цена

за обидчиви прищевки на