Над 500 души са задържани в изборния ден в Казахстан

OFFNews 09 юни 2019 в 18:56 1855 0

Арест в Алма Ата, Казахстан

Снимка РИА Новости

По време на неразрешени митинги в Казахстан, където днес се провеждат президентски избори, са задържани над 500 души, съобщават руските агенции.

„По улиците имаше опити за дестабилизиране на обстановката чрез провеждането на неразрешени акции. В полицията са отведени над 500 души, но спрямо тях не са прилагани специални средства. Иначе гласуването върви спокойно, не са допуснати нарушения в изборните секции“, посочва първият зам.-министър на вътрешните работи на Казахстан Марат Кожаев.

Към 17 ч. московско време избирателната активност достигна 77%, съобщава председателката на ЦИК Сабила Мустафина. През 2015 г. обаче на предсрочните президентски избори 95,22% от избирателите отидоха до урните.
Това са 6-ите поред президентски избори в страната. Нурсултан Назарбаев, който бе държавен лидер почти 30 години, подаде оставка от поста на 20 март. Временен президент стана Касим-Жомарт Токаев, който до тогава беше председател на горната камара на парламента. Три седмици по-късно Токаев насрочи извънредни избори. Веднага след оставката на Назарбаев столицата Астана бе преименувана и вече носи първото му име Нур-Султан.

С него кандидатите са 7, а той е издигнат от партията Нур Отан, оглавявана от Назарбаев. Мандатът на президента е 5 години, няма праг на избирателната активност и изборите ще бъдат признати при всички случаи. За да победи във вота, претендентът трябва да спечели повече от 50% от гласовете. Ако никой от кандидатите не успее да постигне това, се насрочва втори тур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови