Над 50 убити след бомбардировки в Сирия

OFFNews 06 февруари 2012 в 14:46 3550 0

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Сирийските сили за сигурност са бомбардирали отново град Хомс рано тази сутрин, съобщи Ройтерс. По думите на висш представител на Сирийския национален съвет при атаките са убити поне 50 души.

По данни на опозицията ранени са около 150 души. Обстрелът на града, който се превърна в център на въоръжената съпротива срещу президента Башар ал-Асад, е започнал тази сутрин. Офанзивата срещу Хомс се случва само ден, след като САЩ обещаха по-тежки санкции срещу Дамаск в отговор на ветото на Русия и Китай на проекторезолюцията за Сирия, призоваваща Асад да подаде оставка. "Това е най-жестоката бомбардировка през последните дни", заявява активист в Сирия, който е в контакт с жители на Хомс. По думите на друг активист, силите, лоялни на президента Башар ал-Асад, са използвали реактивни системи за залпов огън при атаката. Арабски сателитни телевизионни станции предават на живо от Хомс, където все още се чуват експлозии и се вижда дим, който се издига от някои сгради, съобщи агенцията. Според информацията бомбените атаки са започнали малко след 2 часа през нощта на 6 февруари и е била с по-широк обхват. Експлозии е имало в различни квартали на размирния град. По думите на висшия представител на Сирийския национален съвет 50-те души, които са загинали загиналите при бомбардировките са главно цивилни граждани. Реакцията от страна на арабските страни не закъсня. Ръководителят на Арабската лига заяви, че използването на тежко въоръжение от сирийската армия срещу цивилни е ескалиране на насилието, което приближава Сирия до гражданска война, предаде Ройтерс. По думите му вече има условия за започването на гражданска война в Сирия.

Демонстрациите срещу режима на сирийския президент Башар ал-Асад започнаха през март 2011 г. Досега в сблъсъци между демонстранти и представители на сирийската власт са загинали над 5200 души, като повече от 1000 са правителствени служители. Миналата седмица бе един от най-кървавите дни от бунта срещу управляващите в страната, продължаващ вече над 10 месеца. Сирийските правителствени сили убиха близо 100 цивилни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!