Над 180 кандидати във Франция се оттеглят, за да не победи Национален сбор на льо Пен

OFFNews 02 юли 2024 в 14:14 9116 1

Марин льо Пен не иска правителство без работещо мнозинство за Национален сбор

Снимка БТА/АП

Марин льо Пен

Над 180 кандидати, стигнали до троен балотаж на изборите във Франция в неделя, се оттеглиха от надпреварата. Целта е по-голяма  подкрепа да получат тези кандидати, които имат по-голям шанс да победят националистите на Марин льо Пен, съобщи Ройтерс. 

Всички, които възнамеряват да се оттеглят, могат да направят това до 19 часа днес.  

Преди оформянето на такъв "републикански блок" срещу Национален сбор на льо Пен социологичните проучвания допускаха, че формацията може да получи пълно мнозинство след втория тур на извънредните парламентарни избори. 

Сега обаче не е сигурно, че Национален сбор ще успее да получи поне 289 места от 577-местния национален парламент на Франция. 

"Мачът не е приключил. Трябва да мобилизираме всичките си сили", заявява Ан Идалго, кмет на Париж. 

Льо Пен повтори твърдението си, че Национален сбор няма да се опита да състави правителство, ако тя и нейните съюзници нямат работещо мнозинство в парламента. 

"Не можем да се съгласим да съставим правителство, ако не можем да действаме. Това би било най-лошото предателство на нашите избиратели", каза тя пред радио France Inter. 

Президентът Емануел Макрон е заявил на закрито заседание на Министерския съвет в Елисейския дворец, че основният приоритет е недопускането на "Национален сбор" до властта и че кандидатите на левицата от "Непреклонна Франция" могат да бъдат подкрепени, ако е необходимо.

Партия "Национален сбор" на Марин льо Пен начело с младия Жордан Бардела поведе на първия тур на историческите парламентарни избори във Франция. Национален сбор излиза начело с 33,5% подкрепа, като изпреварва лявата коалиция "Нов народен фронт" (28,5 процента) и лагера на президента Еманюел Макрон (22,1 процента). 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    615

    1

    швейк

    02.07 2024 в 15:25

    цуцулистите на меланшон са много по-лош вариант от льопенката, но щом така са си решили ... да пращат оръжие и пари на украйна, пък да правят каквото искат
     
    X

    Кризите в ДПС