Над 10 000 огнестрелни оръжия са предали жителите на Нова Зеландия

OFFNews 12 август 2019 в 16:13 3250 0

Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на Нова Зеландия в рамките на кампанията на държавата за изкупуване на оръжията, които бяха забранени след атентатите в Крайстчърч. 

Кампанията започна преди един месец, като през това време над 7000 души са предали на властите 10 200 полуавтоматични оръжия и автомати срещу обезщетение. 

Други над 1200 души са предали оръжия, придобити нелегално, като в този случай не са получили обезщетения, но няма и да им се търси отговорност за незаконно притежание на оръжието.

Акцията е във връзка с приетия през април закон за реформата на притежанието на огнестрелни оръжия. Новият закон забранява разпространението и употребата на повечето полуавтоматични огнестрелни оръжия, на части, с които огнестрелни оръжия се преработват в полуавтоматични, на пълнители с капацитет над определена норма и на някои пистолети.

Промяната беше въведена след най-тежкото масово убийство в мирновременната история на страната, при което бяха убити 51 души и десетки бяха ранени в две джамии в Крайстчърч.

За нарушителите бяха предвидени присъди до пет години лишаване от свобода. Кампанията за изкупуване на забранени оръжия ще продължи до 20 декември, като ще струва на държавата близо 200 млн. новозеландски долара (близо 130 млн. щатски долара). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови