Полицията в Нова Зеландия започна да откупува забранените огнестрелни оръжия

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2019 в 17:15 2453 0

Снимка BBC

Полицията на Нова Зеландия започна да изкупува забранените в страната огнестрелни оръжия.

В рамките на първата акция 169 души са предали 224 оръжия в град Крайстчърч, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Парламентът прие закона за реформата на притежанието на огнестрелни оръжия през април - първата съществена промяна от десетилетия. Новият закон забранява разпространението и употребата на повечето полуавтоматични огнестрелни оръжия, на части, с които огнестрелни оръжия се преработват в полуавтоматични, на пълнители с капацитет над определена норма и на някои пистолети.

Промяната беше въведена след най-тежкото масово убийство в мирновременната история на страната, при което бяха убити 51 души и десетки бяха ранени в две джамии в Крайстчърч.

Това е първата от 259 планирани до края на годината акции, за да бъдат компенсирани притежателите на мощни полуавтоматични оръжия, които бяха забранени след атаките. 

Отношението на собствениците беше "забележително", заяви полицейският представител Майк Джонсън. "Те бяха действително ангажирани в процеса, имаме много добра обратна връзка", подчерта той.

Един от тях, пожелал анонимност, заяви пред в. "Ню Зиланд Хералд", че е доволен от компенсацията от 13 000 новозеландски долара (8697 американски), която получил за двете си полуавтоматични ловни пушки, въпреки първоначалните си съмнения.

"Не мислех, че процесът изобщо ще бъде справедлив и никак не се радвах, но резултатът беше добър и те се справиха добре", похвали той властите.

Полицията съобщи, че притежателите на новозабранените оръжия са обезщетени с общо 433 682 новозеландски долара (290 133 щатски) в рамките на акцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови