На окупираните територии в Украйна: Лято без ваканция и уроци по руски език за освободените

OFFNews 27 май 2022 в 08:58 4767 3

Пункт за хуманитарна помощ в Мариупол.

Снимка Telegram / Андрющенко Тайм

Телевизори с кремълска пропаганда са инсталирани в пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ и вода.

Удължена учебна година през летните месеци, интензивни уроци по руски език за учениците, сим-карти на руски оператори и паспорти на граждани на Руската федерация – това предлагат на жителите на Мариупол руските окупационни власти. Според изданието „Настоящее время“ в окупираните територии на Украйна е тръгнал процес на принудителна русификация.

Русия е предприела действия за анексиране на южните области на Украйна и за целта, според съветника на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко окупационните власти обещават да въведат на заетите от тях територии рублата като средство за разплащане, да издават паспорти на Руската федерация по ускорената процедура, прескачайки процедурата за гражданство на т. н. ДНР.

За по-бързо инсталиране на руското управление из улиците на Мариупол се движат няколко автомобила с мобилни екрани, от които тече кремълска пропаганда. Адрюшченко твърди за три подобни коли. 75-инчови телевизори са монтирани край пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ, вода и за издаване на документи.

Според „Настоящее время“ окупационните власти искат да продължат учебната година в Мариупол за цялото лято и три месеца да преподават на учениците руски език, литература история и математика. Според Андрюшченко засега на лято без ваканция са се съгласили 53 учители.

Изданието коментира, че принудителната русификация е това, което очаква всички окупирани територии на Украйна. Преди три месеца Владимир Путин обяви, че целта на войната (или „специалната операция“, както я наричат в Русия) е да достигне само административните граници на Донецка и Луганска области. Сега президентът Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на жителите на Херсонска и Запорожка области на Украйна по опростен начин.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, написа в Туитър, че паспортите, издадени от Руската федерация в окупираните територии на Украйна, няма да имат законна сила. Паралелно с паспортите руските власти се опитват да въведат окупираните територии руската рубла като официално средство за разплащане. Местните жители обаче все още получават пенсии, заплати и обезщетения в украински гривни. Има обаче проблеми с парите в брой. Банките не могат безопасно да внасят пари в окупираните райони на Украйна.

Назначените от Москва представители на военно-административното управление в окупираните зони искат да прехвърлят местните абонати на телефонните оператори към номера с руски национален код +7. Телевизионният канал "Херсон и Запорожие 24" публикува кратко видео от опашката за SIM карти. Те могат да бъдат купени и с хривни и с рубли. Според руската информационна агенция Интерфакс SIM картите са без марка. Обаждане до Русия струва 3 рубли (0,05 долара) на минута, а до Украйна - 20 рубли (0,3 долара).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

borisboris

27.05 2022 в 11:52

И за чий им е тоя рашистки? Направо лято без край...

305

2

Katz

27.05 2022 в 10:46

Всеки, започнал война, независимо от причините, трябва да бъде мъчен и накрая позорно убит. Цялото клане в Украйна трябва да тежи на Русия, ЕС и САЩ, които освен да си гонят интересите и парите, не се интересуват от нищо друго. Всяка по-бедна, неориентирана и изостанала държава е потенциална жертва на подобен ужас и чужда изгода.

10298

1

AntiZ

27.05 2022 в 09:18

Едно мнение на руски историк, което обяснява войната брилянтно! Горещо препоръчвам да се прочете и разпространи:
https://icecreamst.com/2022/05/20/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d 1%83%d1%88%d0%ba%d0%b8%d0%bd/