На бензиностанциите в Унгария от днес: дизелът и бензинът по-скъпи за чужденците

OFFNews 27 май 2022 в 11:23 42346 4

Цени на горива

Снимка 24.hu

За колите с унгарски табели максималната цена на горивата е фиксирана на 480 форинта за литър.

Само шофьорите на автомобили с унгарски регистрационни номера ще могат да зареждат бензин и нафта по по-ниска, лимитирана цена, съобщи началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан Гергей Гуляш. За чужденците горивата ще се продават с надценка, в зависимост от пазарната цена на горивата. Мярката влиза в сила от днес, 27 май. Днес надценката за чужденци е 42 процента.

Според обясненията на Гуляш досега в Унгария е можело да се зарежда на най-ниската цена в Европа и затова в пограничните райони се е стигнало до горивен туризъм.
В средата на ноември м. г. Унгария въведе таван за цената на горивата за да намали финансовата тежест върху населението в ситуация на пълзяща инфлация. В момента цената на литър бензин с октаново число 95 и на най-евтиния дизел не може да надхвърля 480 форинта, ок. 2.40 лева по банковия курс за днес.

Според Гуляш шофьорите са злоупотребявали с разликата в цените на горивата в Унгария и в други страни, където за литър бензин се плаща много повече. Затова е взето решение да се извадят от опцията за евтино гориво шофьорите на автомобили, регистрирани в чужбина. Чужденците и сега ще могат да зареждат на унгарските колонки, но по по-високи пазарни цени.

Как ще действа системата:

Унгарските водачи зареждат бензин и отиват на касата. Служителят проверява регистрацията и при унгарски табели начислява по-ниската цена. Ако номерата са чужди, сметката ще бъде по-висока. Разликата, която влиза в сила от днес е значителна. Ако бензинът за унгарците е 480 форинта, всеки един чужденец, в това число и българите, минаващи транзитно през страната ще трябва да извадят за литър бензин 680 форинта, 3.40 лева, с левче повече за литър от местните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2030

3

мрави

27.05 2022 в 20:38

Ми да въведем ,,унгарска'' цена за всички коли на орбанчо!!!

1215

2

Lyubo

27.05 2022 в 12:18

Може да не е много европейско, но си е в защита на интересите на унгарците. В края на краищата за поддържането на тези значително по-ниски цени се харчат пари от унгарския държавен бюджет.