МВнР: Декларацията на Берлин за РСМ не променя решенията на Европейския съвет

OFFNews 17 юни 2023 в 08:30 2004 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Декларацията, с която германският парламент подкрепя интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз, не променя нито вече взетите решения на Европейския съвет за добросъвестно прилагане на Договора за добросъседство с България, нито националната позиция на България, потвърдена преди година от Народното събрание.

Това се казва в позиция на външното ни министерство, в която се посочва, че Бундестагът по същество подкрепя процесът на промяна в Конституцията на Северна Македония, която да гарантира равни права и свободи за българите с останалите народи в страната.

От съществено значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на елементите от постигнатия през 2022 г. компромис.

Това става още ясно от позиция на МВнР по повод гласуваното в четвъртък с мнозинство от Бундестага предложение Германия да подкрепи активно Скопие по пътя му към Европейския съюз.

В резолюцията от Берлин заявяват, че Скопие трябва да коригира конституцията си, както е договорено със София, но страната ни не бива да поставя допълнителни условия за присъединяване на Република Северна Македония към Съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки