Мост в Югоизточна Норвегия се срути след проливните дъждове от миналата седмица

OFFNews 14 август 2023 в 16:09 884 0

Снимка Spordrift

Железопътен мост в Югоизточна Норвегия, преминаващ над река с високо ниво на водата, се срути днес след проливните дъждове миналата седмица, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

"Бан Нор" (BaneNOR) - правителствената агенция, която отговаря за железопътната инфраструктура - съобщи, че централната част на стоманения фермов мост над река Лаген се е свлякла във водата "заради повреда в централната основа на моста".

Преди седмица движението по моста беше преустановено поради опасения, че той ще се срути, тъй като нивото на водата се покачи след проливните дъждове миналата седмица. В резултат не е имало опасност за живота на хора.

"Днес сутринта "Бан Нор" започна да проучва степента на щетите по моста, когато средната му част се свлече в реката", се казва в изявление на агенцията.

Мостът с дължина 172,5 метра се състоеше от три конструкции. Той е построен през 1957 г. 

Дъждът наложи евакуацията на хиляди хора в югоизточната част на Норвегия, където огромно количество вода, пълна с пречупени дървета, отломки и боклуци, се вля в обикновено спокойните реки след дни на проливни дъждове.

Бурята "Ханс" връхлетя Северна Европа, като доведе до нарушаване на транспорта, наводнения и прекъсване на електрозахранването в целия скандинавски и балтийски регион. Най-малко трима души загинаха.

Язовирна стена в Югоизточна Норвегия се срути, след като водата си проби път през нея, а в съседна Швеция влак дерайлира, тъй като наводненията отнесоха железопътен насип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика