Москва обяви за издирване избягал в Литва пилот от Въздушно-космическите сили на Русия

OFFNews 20 юни 2023 в 21:15 4792 0

Снимка Настоящее время

Дмитрий Мишов

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване избягалия в Литва лейтенант от Въздушно-космическите сили на Руската федерация Дмитрий Мишов, съобщи „Медиазона“, с позоваване на появилата се в сайта на МВР информация. Мишов е издирван във връзка с образувано срещу него наказателно производство, но не се съобщава по какъв текст от НК.

В интервю за руската служба на Би Би Си 26-годишният Дмитрий Мишов описа преди това как е избягал от Русия. По думите му той е служил като щурман-оператор на боен вертолет във воинска част 44440 в град Остров, Псковска област. Това е 15-а бригада на армейската авиация, която от първия ден участва в пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Военният твърди, че не е участвал във военните действия, никога не е летял на територията на Украйна, а само е превозвал различни товари за руската армия на територията на Беларус с хеликоптер Ми-26, но това е по негови твърдения.

Руснакът казва, че е пуснал рапорт за напускане на 21 януари 2022 г., осъзнавайки накъде вървят нещата, но не успял да се уволни преди войната, защото бил изпратен в Беларус, където го заварил и денят на руското нападение срещу Украйна. Според Мишов и него щели да го изпратят в Гостомел край Киев, но в крайна сметка полетът е бил отменен поради загубите на авиацията.

„Отрицателно се отнасям към това. Аз съм военен, трябва да защитавам страната си от агресия. Не трябва да участвам, не трябва да съм съучастник в престъпление. По някаква причина така и не ни обясниха защо започна тази война. Защо трябва да нападаме украинците и да ги убиваме, да разрушаваме градове?“, казва преминалият на Запад летец.

Процесът на уволнение му от армията се проточил до октомври 2022, когато в Русия беше обявена „частична мобилизация“. През ноември окончателно отказали на Мишов уволнение в резерва и тогава решил да си пререже вените. Докато бил в болницата след това, взел решение да избяга от Русия. Помогнали му от организацията на офицери от резерва „Орден на републиката“

Когато вече бягал, в небето зад него изстреляли две ракети. "Помислих, че са започнали преследване, бързо се изкачих през ограда с бодлива тел и избягах по-нататък през гората. Имаше и трета ракета", казва Дмитрий Мишов.

Пресякъл руската граница на 28 май, деня на руските граничари. После вече в ЕС го посрещнали и го закарали с кола до Вилнюс, в Литва подал молба за убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика