Москва критикува Украйна заради двойна дискриминация на руския език

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2020 в 19:03 2414 1

Снимка Fakty.ua

Руското Външно министерство подложи на критика Украйна заради приетия закон за общото средно образование, който, според външнополитическото ведомство в Москва, е дискриминационен.

Парламентът в Киев прие този закон на 16 януари. Той предвижда намаляване на часовете за обучение в украинските училища на езиците на малцинствата. Предстои документът да бъде подписан от президента Володимир Зеленски.

Русия призова международните правозащитни институции ООН, ОССЕ и Съвета на Европа да направят „адекватна оценка“ за действията на Киев. Според руското външно, „руският език в Украйна продължава да бъде подлаган на двойна дискриминация“.

„Официален Киев продължава да върви по пътя на насилствената украинизация, към асимилация на населението, не говорещо украински език в нарушение на Конституцията на страната и на ангажиментите в сферата на защитата на човешките права и националните малцинства“, се посочва в изявление, публикувано в сайта на МВнР в Москва.

Законът за средното образование въвежда три модела за изучаване на украинския език. Първият е за коренните народи в страната, които не живеят в собствена езикова среда /кримските татари, караимите и кримляните/. Те ще се обучават на езика на коренния си народ от 1-и до 11-и или 12-и клас и успоредно с това ще учат украински.

Вторият модел се отнася до училищата с обучение на езиците на националните малцинства. В тях от 5-и клас не по-малко от 20% от учебното време трябва да се преподава на украински. На официален украински в 9-и клас трябва да се преподават 40% от предметите, а в горния курс – не по-малко от 60%.

Третият модел е за останалите национални малцинства. В началото училище предметите ще се преподават на езика на малцинството и на украински. От 5-и клас не по-малко от 80% от всички предмети трябва да се изучават на официалния украински.

OFFNews припомня, че парламентът в Киев прие закон за езика, който влезе в сила през юли 2019 г. Документът въведе квоти за използването на украинския в телевизионния ефир, задължи кандидатите за украинско гражданство да полагат езиков изпит, а и забрани използването на руския език и езиците на другите национални малцинства в сферата на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови