Москва: Фобиите на британския военен министър са достойни за 'Монти Пайтън'

OFFNews 26 януари 2018 в 16:32 3292 1

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че шпионира стратегически инфраструктури на страната му, като целта е да предизвика хаос във Великобритания.

В интервю за британския в. "Дейли телеграф" Уилямсън заяви, че Русия е извършила проучвания на мрежите за доставка на електричество, свързващи Великобритания и Европа. Това навеждало на мисълта, че Москва се опитвала да разбере как може да предизвика паника или да атакува страната, смята министърът.

Той твърди, че Русия обмисляла как може да причини възможно най-голяма вреда на Великобритания, разрушавайки нейната икономика, нейните инфраструктури, предизвиквайки хиляди и хиляди смърти и намирайки елемент, който да провокира тотален хаос в страната.

Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса. Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия. Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност пък каза, че руската намеса се е изразила миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Руският отговор не закъсня. 

Министерството на отбраната обяви, че изказването на британския министър е опит за привличане на вниманието и печелене на политически дивиденти. 

"В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство изглежда е изгубил представа за границите на разумното. Фобиите на министъра, че Русия снима електроцентрали или изучава на маршрутите на британските газопроводи са достойни за детски комикси или за сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън", заяви говорителят на руското министерство ген.-майор Игор Конашенков.

Всяка информация за местоположението на британските електроцентрали и тръбопроводи е точно толкова "секретна", колкото и снимките и местонахождението на Уестминстърското абатство или Биг Бен например, подчерта той.

"Пълни фантазии. Казвайки подобно нещо, министър Уилямсън изглежда е бил под впечатлението на романа на Хърбърт Уелс "Война на световете", който току-що е прочел и който се описва марсианско нашествие в Англия. Правилно твърдят, че такива книги човек трябва да е прочел в детството си", коментира и председателят на комисията за отбрана и сигурност в Съвета на Федерацията Франц Клинцевич. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!