Москва: Чужденци и дипломати масово са напуснали Северна Корея

OFFNews 02 април 2021 в 15:44 4506 0

Снимка ТАСС

Руски дипломати на път към родината си. Част от пътя те изминаха с ръчна дрезина заради намалените международни полети.

Чуждестранни дипломати и хуманитарни служители масово са напуснали Северна Корея в последните месеци заради недостиг на стоки и "безпрецедентни" ограничения в ежедневието заради пандемията, съобщава руското посолство в Пхенян, цитирано от Си Си Ен.

В изявление на дипломатическата мисия на официалната ѝ фейсбук страница се казва, че към момента в КНДР има само 290 чужденци, от които едва деветима посланици и четирима шарже д'афер. Страната са напуснали всички чуждестранни представители на неправителствени и хуманитарни организации.

"Не всеки може може да изтърпи безпрецедентнaтa тежест на пълните ограничения, острия недостиг на основни стоки, включително лекарства, и липсата на възможност за решаване на здравословни проблеми", пише посолството в поста. В него се отправят и благопожелания към 38 чужденци - техни колеги, по повод изтичането на карантината им в Китай след завръщането им от Северна Корея.

Преди пандемията Русия имаше едно от най-големите дипломатически представителства в Пхенян, но сега то е драстично съкратено, съобщава Си Ен Ен.

Границите на Северна Корея са блокирани от месеци в опит да се спре настъпването на пандемията.

Държавната авиокомпания Air Koryo лети до руския град Владивосток, но от месеци полетите са спрени. Това прави напускането на страната е изключително трудно. През февруари 2020 г. група руски дипломати и семействата им пътуваха над 34 часа в опит да напуснат страната, като в един етап от пътя те трябваше да бутат ръчно дрезина, натоварена с възрастни, деца и багаж.

Според експерти севернокорейският вожд Ким Чен Ун е решил да прекъсне почти всички връзки на страната със света в опит да спре настъпването на коронавируса, тъй като капацитетът на здравната система не би могъл да се пребори с това, допълва американската телевизия.

Засега тези мерки може би дават резултат, тъй като няма данни за голяма вълна от COVID-19 в Северна Корея. Експерти обаче се съмняват в твърденията на Пхенян, че не е регистриран нито един случай.

Чуждестранните представители в Северна Корея са ценен източник на информация за ситуацията в страната. Сега този източник почти пресъхва.

Руското посолство дава малко повече светлина върху обстановката. Посланик Александър Мацегора наскоро заяви, че в хранителните магазини стоките свършват след решението на Пхенян да спре почти напълно вноса от септември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews